- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Амбасадор Египта уручио донацију Музеју књиге и путовања Удружења „Адлигат“

© Фото : Уступљено СпутњикуАмр Алгувејли
Амр Алгувејли - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Амбасадор Египта Амр Алгувејли посетио је Музеј књиге и путовања Удружења „Адлигат“ и поклонио више десетина књига за најбољу збирку књига о Египту у Југоисточној Европи која је формирана у овом београдском музеју.
„Овом донацијом ће још неколико изузетно значајних арапских писаца најбољи фонд књига у целом региону имати управо у Београду“, изјавио је амбасадор Алгувејли, наводи се у саопштењу.
Свечаном уручењу поклона присуствовали су Дубравка Филиповски, председница Посланичке групе пријатељства са Египтом, повереница за равноправност Бранкица Јанковић, председница Друштва српско-египатског пријатељства Анета Ђермановић и народни посланик Вук Мирчетић.
Током представљања литературе најзначајнијих египатских књижевника, изложена је и књига с посветом јединог добитника Нобелове награде у арапском свету, египатског књижевника Нагиба Махфуза, која је у Музеј књиге и путовања стигла захваљујући ангажовању садашњег амбасадора господина Алгувејлија.

„Волео бих да подсетим да Махфуз није волео путовања, чак није отишао ни у Стокхолм на доделу Нобелове награде, једино је волео да долази у Београд. Тај необични детаљ на сликовит и најлепши могући начин приказује пријатељство Србије и Египта које је дуготрајно, које треба да свакодневно унапређујемо и гајимо“, рекао је Виктор Лазић, председник "Адлигата".

На крају Алгувејлијевог дипломатског мандата у Србији, ово је уједно била прилика да се јавност подсети на значајан развој културно-уметничких веза до којег је дошло током Алгувејлијевог боравка у Србији и, значајним делом, захваљујући и успешној сарадњи Амбасаде и Удружења "Адлигат".
По први пут је Египат учествовао на Сајму књига у Београду, на којем је био и почасни гост, а Србија је први пут представљена на Каирском међународном сајму књига, највећем на свету по броју посетилаца. Србију је посетила и група жена писаца, чиме је, такође, значајно дат допринос повезивањем женских лидера две земље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала