- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен заборавио да је Казахстан члан ОДКБ, а не НАТО-а

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Казахстану
Протести у Казахстану - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Државни секретар Савета Безбедности Белорусије Александар Волфович сматра смешном изјаву државног секретара САД Ентонија Блинкена да Казахстан мора да објасни своје обраћање организацији ОДКБ.

„Изјаве неких политичара, пре свега мог америчког колеге да ће они од Казахстана захтевати објашњење су толико смешне и звуче глупо, јер Казахстан није део НАТО блока. Он је део ОДКБ. И ко, ако не ОДКБ, треба да помогне у нормализацији ситуације у земљи“, наводи речи Волфовича белоруски Спутњик.

Блинкен је дан раније изјавио о томе да САД моле власти Казахстана појашњења поводом обраћања ОДКБ. Према његовим речима, Вашингтон „има реална питања зашто су морали да се обрате организацији у којој главну реч води Русија“.
Амерички државни секретар је такође осудио и наређење председника Казахстана Касим Жомарта Токајева да се пуца на оне који не предају оружје.

Ситуација у Казахстану

Становници западног Казахстана (градова Жанаозен и Актау) масовно су изашли на улице 2. јануара у знак протеста због двоструког повећања цена за гориво. Касније су демонстрације захватиле целу државу. Власт је објавила да враћа цене на гас, међутим, ситуација се погоршала. Почели су немири, уведено је ванредно стање и позван ОДКБ.
Председник републике Касим Жомарт Токајев је 5. јануара сменио тадашњег председника Савета за безбедност земље Нурсултана Назарбајева и саопштио да ће од сада он руководити тим органом, као и да се за помоћ обратио Организацији Уговора о колективној безбедности.
ОДКБ је донео одлуку да у Казахстан пошаље мировне снаге.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РУСИЈА
Брзо, ефикасно и одлучно: ОДКБ показао свој потенцијал у Казахстану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала