- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ: Сто хиљада руских војника сигурно није код украјинске границе да би пило кафу

© AP Photo / Aris OikonomouВисоки представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.  - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Не искључујем могућност оружаног сукоба између Русије и Украјине због велике концентрације руских снага у близини украјинске границе, изјавио је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.

„Зашто да не? Сада се на другој страни границе налази сто хиљада руских војника и мислим да нису дошли ту да би пили кафу. То је претња употребом силе“, одговорио је Борељ на питање новинара „Би-би-си радио 4“ постоји ли ризик од оружаног конфликта.

Према његовим речима, реторика Москве по питању Кијева заједно са концентрисањем војних снага на граници забрињава Украјину, НАТО и Европску унију.
Истовремено, он није искључио могућност да Русија наводно није заинтересована за успех преговора о безбедносним гаранцијама у Европи. На питање да ли је Москва могла намерно да изнесе захтеве који су неприхватљиви за Запад како би преговори били неуспешни, Борељ је одговорио да је то могуће.
То би било разумно објашњење онога што се дешавало и што се дешава. Руски предлози безусловно противрече општим принципима Хелсиншке декларације из 1975. године коју је потписао Совјетски Савез. Стога руска страна не може да изјави да је споразум закључен у тренутку када је Русија била у ослабљеном положају и зато хоће да га ревидира“, напоменуо је.
Како каже, Брисел је добио уверење од САД да на преговорима Москве и Вашингтона о безбедносним питањима ништа неће бити договорено без активног учешћа ЕУ. Он је нагласио да ће ЕУ настојати да окупи своје чланице у ситуацији када Русија, по његовим речима, поново тражи да подели Европу на сфере утицаја.
Шеф европске дипломатије се осврнуо и на ситуацију у Казахстану, рекавши да постоји могућност да Москва користи те догађаје за јачање свог утицаја на постсовјетском простору.
„Како искуство показује, ако Руси дођу, тешко их је натерати да оду“, додао је Борељ, оценивши да би руске снаге могле да се задрже у Казахстану.

Лондон: Понашање Москве – претеће, платиће високу цену

Министарство спољних послова Велике Британије у исто време истиче да Лондон и његови савезници осуђују наводно агресивно понашање Русије и да ће током састанка Савета Русија-НАТО у среду саопштити да је концентрација руских снага близу граница Украјине неприхватљива.
„Москва мора да престане да агресивним активностима и да следи пут дипломатије. Заједно са нашим савезницима једногласно осуђујемо претеће понашање Русије и пратићемо да ли се придржава обавеза датих у Хелсинкији, Будимпешти и Минску“, наводи се у документу МИП-а.
Сваки војни упад на територију Украјину биће огромна стратешка грешка за коју ће морати да плате високу цену, напоменуо је британски спољнополитички ресор.
Русија је више пута истицала да не прети ниједној земљи, као и да је кретање трупа преко руске територије њено суверено право.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РУСИЈА
Америка о Украјини: Ако Русија врати војску у касарне избећи ће много теже последице од оних 2014.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала