- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Нафта — топ тема и 2022. године | Енергија Спутњика

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаПумпе за црпљење нафте
Пумпе за црпљење нафте - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Немири у Казахстану, прекид у производњи „црног злата” у Либији су, уз наставак опрезног повећања пласмана нафте групације ОПЕК+ и поред ширење нове варијанте корона вируса, у првим данима 2022. године довели до тога да барел поскупи до 83 долара.
Сви су изгледи да ће светска економија и актуелна енергетска криза ићи „руку под руку” на глобалном тржишту. Ефекте ће осетити сви. А овдашње тржиште нафтних деривата, у региону и Србији имаће и нека локална обележја.
Са поскупљењем нафте и деривате поново се јављају критике на државна захватања из малопродајне цене горива — порез, акцизу али и разне таксе, од којих се новац не троши за одређене намене због којих су уведене већ иду у државни буџет. А енергетска криза, која је кулминирала са ценама гаса и електричне енергије у Европи и свету у Србији је, у време када је ЕПС био суочен са проблемима због лошег квалитета угља, у жижу јавности довео проблем мањка мазута (који се додаје угљу при сагоревању у термоблоковима).
Специфичност Србије је и то што још није достигла зацртане количине обавезних и оперативних резерви нафте и деривате, а предстоји јој и увођење биогорива, односно, стављање у промет дизела и бензина са биогоривом. Проценат удела зеленог горива у овим дериватима до краја ове године треба да буде 0,5 одсто, а у 2024. години мора бити повећан на један проценат.
Предстоји нам и увођење европских ознака за обележавање врста горива, што подразумева и обележавања удела биогорива који се налази у бензину или дизелу.
Гост Јелице Путниковић је Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).
Нафта — топ тема и 2022. године | Енергија Спутњика
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала