- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најбогатији Црногорац жели да се врати у своју земљу

© Wikipedia / Bratislav/Public domainОстрво Свети Никола у Јадранском мору код Будве
Острво Свети Никола у Јадранском мору код Будве - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Бивши тајландски премијер, натурализовани Црногорац, Таксин Шинаватра планира да се ове године врати у своју земљу, јавља тиражни тајландски дневник Бангкок пост.
Шинаватра, који је у прошлости био на челу тајландске владе пет година и сада живи у Дубаију, избегао је из будистичког краљевства 2006. године након што је збачен с власти, а 2009, за време владе Мила Ђукановића, по скраћеном поступку је добио црногорски пасош.

Најбогатији Црногорац, има 1,6 милијарди долара

Седамдесетдвогодишњи Шинаватра, којег медији у најмањој бившој југословенској републици називају најбогатијим Црногорцем јер се његова имовина процењује на око 1,6 милијарди долара, жели да проведе старост на Тајланду, те покушава да нађе начина како да се врати у отаџбину а не заврши иза решетака, будући да је тамо против њега покренуто укупно десет судских поступака, од којих је у некима већ проглашен кривим.
По писању подгоричких „Вијести“, компанија „Глобал ТС Монтенегро“, која је у власништву Шинаватре и у имену има његове иницијале, поседује 37.000 квадрата земље на популарном острву Свети Никола крај Будве, коју је 2017. године откупила од српског бизнисмена Станка Суботића по цени од 24 милиона евра, последњих месеци настоји да прода тај свој посед на престижној туристичкој локацији.
И док за то постоје разлози финансијске природе, с обзиром на то да Шинаватрина црногорска компанија последњих година бележи губитке од 60 до 70 хиљада евра годишње, чини се да је битан мотив иза његовог покушаја да се ослободи некретнина у Црној Гори и то што је бивши председник тајландске владе, након 15 година у егзилу, жељан повратка у отаџбину.

Осуђен на 12 година затвора

Највећи тајландски лист на енглеском језику Бангкок пост пише да је кроз друштвену мрежу „Клабхаус“ Шинаватра прошле недеље изјавио да размишља о скором повратку у земљу и додаје да би, с обзиром на то да је у одсуству осуђен на 12 година затвора по више оптужби, једини начин на који би могао да се врати кући а да не заврши у затвору био да издејствује помиловање тајландског краља.
Наиме, партија Пуеа Чат, с којом је контроверзни бивши премијер у блиским односима и која подржава његов повратак у земљу, размотрила је два могућа сценарија за окончање његовог егзила. Један је захтев за поновно суђење, а други поменута амнестија.
© Wikipedia / DoD photo by Helene C. Stikkel/Public domainТаксин Шинаватра /десно/
Таксин Шинаватра /десно/ - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Таксин Шинаватра /десно/
С обзиром на то да први метод правно захтева презентирање потпуно нових чињеница и доказа, он се чини тешко изводљивим, па се верује да амбициозном, богатом и – многи Тајланђани би рекли – корумпираном политичару не преостаје ништа друго него да се узда да ће издејствовати милост монарха Раме X, који је и сам последњих година због свог раскалашног понашања предмет протеста у Тајланду, пише РТС.
Ни то, међутим, није без ризика, оцењују правници, јер би тај пут подразумевао да Шинаватра најпре мора да се преда тајландским властима и оде у притвор, што би онда, у случају да не добије помиловање, значило да аутоматски прелази на издржавање затворске казне која му је одређена.
Иначе, међу више врста злоупотреба државног положаја и проневера новца, „најбогатијем Црногорцу“ појединачно најдужу затворску казну (од пет година) донела је манипулација у којој је издејствовао промену државних прописа о висини износа концесија и акциза, како би компанија чији је власник више профитирала.

Ексцентрични бизнисмен

Таксин Шинаватра је ексцентрични бизнисмен који се обогатио пословањем у области мобилне телефоније и сателитских комуникација и који је крајем деведесетих година, непосредно након тешке азијске финансијске кризе, основао популистичку странку „Тај рак Тај“ (буквално: „Тајланђани воле Тајланђане“) и преко ње, остваривши убедљиву победу на изборима, ступио на чело државе 2001. године.
Остао је у аналима те будистичке земље у југоисточној Азији, у којој су честа уплитања војске у управљање државом, као једини демократски изабрани премијер који је успео да се одржи на власти читав мандат.
Међутим, након што је Шинаватра стекао и други мандат у 2005, у јавност су процурили извештаји о његовим корупционашким аферама, од којих је била највећа она у којој је био оптужен за избегавање плаћања пореза на продају деоница својих гигантских фирми које су, наводно, биле вредне чак око милијарду америчких долара.

Увредио омиљеног краља

За Шинаватру се и говорило да је увредио тадашњег краља Раму IX, који је важио за морално чисту, достојанствену личност која уједињује политички расцепкано краљевство и који је био поштован, практично као живо божанство. Та перцепција је проузроковала редовна масовна окупљања грађана, који су у знак подршке краљу симболично сваког понедељка облачили жуте мајице.
С друге стране, Шинаватрина гласачка база, углавном врло сиромашни сељаци и радници са севера државе, облачили су се у црвене мајице у знак подршке његовој политици, која је била издашна према тим слојевима становништва, јер је садржала замрзавање дугова сељака, давања за фарме, мала и средња предузећа и улагање у развој система јефтиног и широко доступног (универзалног) здравственог осигурања.
Тајландско друштво се тако поделило на присталице и противнике Шинаватре и његових сарадника – жестока поларизација чије се последице осећају и данас.

Војска га збацила са власти

Иначе, у периоду у којем је био за кормилом државе, Шинаватра је спровео оштру кампању за сузбијање трговине дрогом, покренуо офанзиву против муслиманских сепаратиста на југу земље и руководио обновом после удара великог цунамија који је крајем 2004. године у Тајланду усмртио преко 9.000 људи, а у целом региону југоисточне Азије однео више од 230.000 живота.
Њега је због корупције и непоштовања монархије с власти збацила војска у септембру 2006, након чега је и забрањен рад његове партије, а он сам је присиљен на бекство у иностранство. Већ 2008. осуђен је на две године затвора за конфликт интереса, јер је омогућио својој тадашњој супрузи да купи државну земљу по цени нижој од тржишне.
CC0 / Pixabay/Sasint / Главни град Тајланда Банкок
Главни град Тајланда Банкок - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Главни град Тајланда Банкок
Ипак, захваљујући богатству и, делимично, популарности, он је наставио да гаји контакте с политичарима и пословним људима у Тајланду и да утиче на рад партија које су касније основане уз његову сагласност, директно и преко чланова своје породице који су остали у земљи.

Тајкун који је поделио друштво

Штавише, његова млађа сестра Јинглук Шинаватра, као експонент његове популистичке политике, успела је да се докопа премијерске функције 2011. године, али је, после избора који су проглашени неважећим, 2014. збачена с функције одлуком Уставног суда који је нашао да је она раније на незаконит начин уклонила с функције једног министра у својој влади. Након тога, због немогућности да се оформи нова влада и сукобљавања „црвених“ и „жутих мајица“, опет је интервенисала армија увођењем војне диктатуре која и данас траје.
Таксин Шинаватра, који је накратко био и власник енглеског фудбалског клуба Манчестер сити и којег, може се рећи, добро описује реч „тајкун“, у свом обраћању на форуму уприличеном на друштвеној мрежи „Клабхаус“ 5. јануара, самоуверено је изјавио да би његов повратак у земљу био поклон тајландском народу, јер би он у том случају понудио своје услуге влади и бесплатно је саветовао.
Он, међутим, остаје фактор поларизације у тајландском друштву, јер мада и даље ужива одређену подршку, с друге стране изазива и презир и гнушање немалог броја грађана, који сматрају да би његов највећи поклон отаџбини био ако би у овој години отишао на издржавање затворске казне.
Аеродром Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2019
У Црној Гори 20.000 пасоша више него грађана
Венг Сеи Пуа - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2017
Малезијски ђетић: Овог милијардера ФБИ тражи широм света, у Црној Гори добио – пасош
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала