- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Највећи произвођач аутомобила на свету престаје са производњом свог чувеног модела

© AP Photo / ODD ANDERSEN Фолксваген
Фолксваген - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Немачка компанија „Фолксваген“, највећи произвођач аутомобила на свету, прекинула је производњу „пасата лимузине“ за европско тржиште. Разлози за ову одлуку су већа продаја „пасат каравана“ и постојање слично позиционираног „артеона“, али и актуелна криза која нагло мења стратегије многих ауто-компанија, пише „Аутокар“.
Вести о томе да ће компанија укинути „пасат лимузину“ у Европи се појављују од 2020. године. Очекивало се, међутим, да ће се то десити 2023. Слична је ситуација и у Америци, где тамошњи „2022 пасат Ел-Е“ означава крај производње у овој држави.
Модел девете генерације „пасата“ за 2023. годину ће бити направљен на бази унапређене Ем-Ку-Бе (МQВ) платформе. Са овим најновијим развојем, девета генерација ће бити доступна искључиво као каравански модел када стигне у Европу.
Треба подсетити, да је „пасат“ био доступан као лимузина и караван од 1973. године када је лансиран оригинални модел.
Нагађа се да ће одлазак „пасата“ припремити пут будућем моделу „аеро Бе“. Тај потпуно електрични модел је тренутно у развоју, а инспирисан је дизајном ID Space Vision концепта из 2019. Очекује се да ће „аеро Бе“ стићи и као лимузина и као караван, пише Блиц бизнис. „Аеро Бе“ је наводно само радни назив модела. Његова премијера се очекује крајем ове или почетком следеће године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала