- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Овим аргументима је Ђоковићев адвокат натерао Аустралију да призна пораз

© Фото : Скриншот / СпортклубНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Адвокат Новака Ђоковића Николас Вуд имао је импресивну изведбу на суђењу у Федералном суду Аустралије којим је председавао судија Ентони Кели.
Суђење је почело мало иза поноћи по средњеевропском времену и први су реч имали адвокати Новака Ђоковића, односно Николас Вуд, који је на крају донео победу српском тенисеру тако што је дошло до договора са представницима Федералних власти, који су морали да признају пораз.
Као кључни фактор одлуке нотирано је то да је Новак на аеродрому имао до 8.30 да одговори на налог да му се откаже виза, али је приморан да то уради у 7.42. Такву одлуку, утврдио је суд, можда не би донео да је имао више времена да се са неким консултује.

Али, шта је претходило Новаковој победи?

На почетку суђења Кели је желео од Новаковог адвоката да чује информације о обавештењима које је Ђоковић добијао о намери да његова виза буде укинута и тражио је да се опише хронолошки све што се догађало током Ђоковићевог исказа Граничној полицији.
Новак Ђоковић у мини бусу напушта хотел Парк - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
СПОРТ
Дан када је Новак Ђоковић поново постао слободан човек – барем на неко време
Ђоковићев тим тврдио је да су таква обавештења била унапред припремљена, али је судија имао одговор.
„Апсурдно је мислити да је делегат стигао у четири ујутру и дао копију документа пре било каквог разговора“, навео је Кели.
Новаков адвокат навео је да је обавештење Ђоковићу уручено пет минута пре четири ујутру.
Убрзо је стигао и први „напад“ Вуда који је оптужио делегата аустралијске владе за „потпуни недостатак доказа“ у делу обавештења у којем су морали да објасне зашто постоје разлози за укидање визе.
Вуд је наставио да поентира говорећи како Ђоковић није морао да пружи доказе за медицинско изузеће.
Адвокат је истакао да је према захтевима за подношење захтева за визу, Ђоковић дао изјаву о медицинском изузећу од вакцинације јер је био у обавези, а није морао.
„Не само да је Ђоковић урадио све да пружи све материјале, документе и потврде званичницима, он је урадио све то и пре него што је ушао у авион за Мелбурн“, рекао је Вуд.

Ко може да тражи доказе?

Судија Ентони Кели напоменуо је да је парламент могао да захтева да се обезбеде докази – било по уредби или закону – да је то било намеравано, и казао је да постоји 30 казнених јединица према Закону о биолошкој безбедности за кршење – тј. обмањивање у доказима, које би деловало би као средство одвраћања. Казна за то је 5.500 долара.
Новаков адвокат имао је спреман одговор.
„Очигледно није тачно да је господин Ђоковић прекршио Закон о биолошкој безбедности... Ђоковић је пружио доказе (о свом изузећу) и пре и после уласка у авион“, адвокат Николас Вуд.

Још један поен за Ђоковића

Судија Кели је приметио да је Ђоковић у свом испитивању на аеродрому рекао: „Ако ми дозволите да разговарам са сарадницима, покушаћу да добијем оно што желите“.
Адвокат Вуд је одговорио да је Новак чинио све што је у његовој моћи да обезбеди све што је могао и заиста је пружио те доказе од лекара, пре него што се укрцао у авион.
Вуд поново тврди да је „очигледно нетачно“ да утврђивање биолошке безбедности захтева и потврду о изузећу и доказ о изузећу – само прво је потребно, тврди Ђоковићев тим.
„Сваки закључак да је Ђоковић прекршио одлуку је очигледно погрешан“, каже Вуд.

„Шта је више Ђоковић могао да уради?“, питао је Кели.

Судија Кели је поставио питање зашто делегат није прихватио документ од Тениског савеза Аустралије и наводи да га је то питање заиста заокупило јер је медицинска комисија потврдила медицинско изузеће.
„Значајна чињеница, посебно у контексту укидања визе након што особа стигне, да су овде професор и еминентно квалификовани лекар изнели и пружили подносиоцу представке медицинског изузећа“, рекао је Ентони Кели.
Оно што ме узнемирује је шта је овај човек (Ђоковић) више могао да уради?“, додао је Кели.
„Оно што је крајње јасно произашло из транскрипта Ђоковићеве изјаве на аеродрому је поновљени апел службеницима да је урадио апсолутно све што је разумео да се од њега тражи да уђе у Аустралију“, додао је Вуд.

Важан аргумент

Ђоковићев адвокат је навео да је Ђоковић био спречаван у намери да контактира адвокате, речима делегата да му то неће помоћи.
Судија се сагласио са тиме.
Такође, Ђоковићев адвокат је објавио да је један припадник Граничне полиције, који се бавио случајем Ђоковића, у једном моменту рекао да се његова радна смена завршава и упућују да је то могло да утиче на укидање визе Ђоковићу.
Истакао је и да је то допринело да се одбаци договор о томе да ће му бити дозвољено време да разговара са својим тимом, адвокатима и Тениским савезом Аустралије. Прочитан је и део исказа у ком је цитиран одговор службеника на питање Ђоковића да ли може да разговара са својим адвокатима.
„Не, то није могуће“, гласио је одговор.

„Морао је да добије још времена“

На крају излагања Николас Вуд је причао о томе како је Ђоковићу морало да се допусти да се чује са својим представницима пре него што му се укине виза.
Виза је укинута у 7.29 часова, а Ђоковић је обавештен у 7.42. Новак је тражио да има времена до 8.30 ујутро да одговори на обавештење о отказивању јер је морао да разговара са људима.

Влада је одлуку донела на основу онога што је он до тада пружио.
„Није било разлога, није било разумљивог разлога да му не дозволимо још толико времена“, рекао је Вуд и закључио да затражи да се Новак ослободи свих оптужби.
Излагање Николаса Вуда сте могли да пратите у нашем блогу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала