- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови пројекат Била Гејтса: Улаже 15 милијарди долара, локације – САД и Европа

© AP Photo / Evan VucciБил Гејтс на климатском самиту у Глазгову
Бил Гејтс на климатском самиту у Глазгову - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Амерички приватно-јавни фонд „Брејктру Енерџи Каталист (БЕЦ)“, иза којег стоји милијардер и суоснивач „Мајкрософта“ Бил Гејтс, наводно планира да инвестира 15 милијарди долара у пројекте чисте технологије широм САД, Уједињеног Краљевства и Европске уније.
Климатски фонд БЕЦ, који је Гејтс основао 2015. године, до сада је прикупио више од 1,5 милијарди долара од предузећа и добротворних организација, а Џон Голдман, генерални директор фонда, изјавио је за Фајненшел тајмс (ФТ) да фонд на крају планира да инвестира 10 пута већи износ, или 15 милијарди долара.
Голдман је у разговору за ФТ рекао да фонд намерава да користи иновативне финансијске структуре и споразуме о партнерству како би поделио 15 милијарди долара, преноси Си-Ен-Би-Си.
На веб страници фонда, БЕЦ се описује као „програм који показује како можемо да финансирамо, производимо и купујемо нова решења која ће подржати развој економије са ниским емисијама угљеника“.
Фонд ће се у почетку фокусирати на финансирање пројеката за директно хватање емисија угљен-диоксида, на зелени водоник, дуготрајно складиштење енергије и одрживо гориво за ваздухопловство.
БЕЦ, који планира да улаже у велике пројекте који иначе не би били финансијски изводљиви, спроводиће програм кроз филантропске донације, затим путем улагања у акције које котирају у ужим, засебним тржишним сегментима и путем уговора о откупу производа, наводи ФТ.
БЕЦ је у септембру објавио да је обезбедио средства за инвестиције од „Мајкрософта“, „Блекрока“, „Џенерал моторса“, „Американ Ерлајнза“, „Бостон Консалтинг Групе“, „Бенк ов Америка“ и „АрселорМитала“. Такође је добио подршку од америчког Министарства енергетике и Европске комисије, пренео је Танјуг
Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс на Светском економском форуму 2013. године - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Бил Гејтс хоће да гради нуклеарни реактор уз помоћ Јапанаца?
Нова година, 2022. - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
СВЕТ
Добро дошли у 2022: Шта нас чека у години пред нама? /видео/
Долари - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
СВЕТ
Топ 10 светских милијардера богатији за 400 милијарди долара у 2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала