- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: САД не виде смањење бројности руских трупа на граници са Украјином

© REUTERS / CARLOS BARRIAЗграда Пентагона
Зграда Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не виде смањење броја руских војника дуж границе са Украјином и сматрају да је он и даље значајан, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.
„Могу вам рећи са сигурношћу да нисмо видели никаква смањења. Они одржавају значајно присуство снага на истоку, северу, па чак и југу“, рекао је Кирби.

Испоруке оружја Украјини

Америчка војна делегација је током недавне посете Украјини проучавала њене потребе за средствима за противваздушну одбрану, додао је Кирби.
„Они су, грубо говорећи, гледали на противваздушну и противракетну одбрану, колико ја разумем... Гледали су и консултовали се са Украјинцима о томе како виде своје одбрамбене потребе“, објаснио је портпарол.
Кирби је додао да није упознат ни са каквим препорукама делегације и одбио је да објасни да ли је на дневном реду могућност испорука Украјини преносних противваздушних ракетних система „Стингер“.
Сједињене Америчке Државе сматрају да је Русија на границу са Украјином пребацила око 100 хиљада војника. Москва своје присуство објашњава вежбама и инсистира на сувереном праву да пребацује трупе преко своје територије.
Без обзира на уверавања Русије да нема агресивних планова против суседне земље, америчка администрација је позива да врати војску „у касарне“ како би се смањиле тензије и повећале шансе за успех преговора о безбедности у Европи који су почели у понедељак.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивне дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне техније НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне.
Ракетни систем Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
РУСИЈА
Захарова упитала НАТО: Јесте ли свесни да ће Кијев из вашег оружја пуцати на цивиле у Донбасу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала