- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Самит ОДКБ: Председник Казахстана открио шта је био главни циљ немира у земљи

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаВршилац дужности председника Казахстана Касим-Жомарт Токајев
Вршилац дужности председника Казахстана Касим-Жомарт Токајев - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Немири у Казахстану су били покушај државног удара, изјавио је председник републике Касим Жомарт Токајев.
Токајев, обраћајући се лидерима ОДКБ током седнице Савета за колективну безбедност која је одржана путем видео-конференције, изјавио је да су немири у Казахстану припремани дуго времена. По његовим речима, све је кренуло "као по једној команди".

"Кренула је финална фаза и у акцију су ступиле групе наоружаних милитаната које су чекале свој тренутак. Главни циљ је постао очигледан - поткопавање уставног поретка, уништење институција, заузимање власти. Ради се о покушају државног удара", рекао је Токајев.

Лидер републике је изјавио да су банде покушале да дођу у посед оружја и војне технике. Он је обавестио колеге из ОДКБ да је у нередима погинуло 16 војника и полицајаца, док број повређених међу цивилима још увек није утврђен. Поред тога, он је нагласио да су у нередима учествовали страни терористи који су показали изузетну суровост – двојици војника су одсекли главе.
Токајев је нагласио да је криза у јануару једна од највећих у историји земље.
"За неколико јануарских дана Казахстан је преживео кризу великих размера. Она је постала најтежа за целу њену тридесетогодишњу историју независности", рекао је Токајев.
Председник Казахстана је истакао да су државе ОДКБ биле јединствене у помоћи Казахстану: ОДКБ је показао да је потребан и ефикасан. Он је саопштио да су мировне снаге помогле да се поврати контрола над Алма Атом.
Токајев је захвалио председнику Владимиру Путину на помоћи у решавању настале ситуације.
Лидери ОДКБ – председници Русије, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије и Туркменистана разговарали су данас путем видео-конференције о ситуацији у Казахстану.
Војна техника у центру Алма Ате, Казахстан - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
СВЕТ
Хибридни терористички напад: Како се Казахстан суочио са покушајем државног удара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала