- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Врањанска туга и дерт пред очима целог света

© Sputnik / FAME Solutions/PromoДраган Бјелогрлић као Хаџи Трифун у "Нечистој крви"
Драган Бјелогрлић као Хаџи Трифун у Нечистој крви - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
У понуду филмског програма Нетфликса, водећег планетарног стриминг сервиса данашњице, у понедељак, 17. јануара стиже српски хит-филм „Нечиста крв – Грех предака“ у режији Милутина Петровића.
„Јако смо поносни да је наша ’This and That’ продукција успела да направи први уговор са Нетфликсом за филм на српском језику. Иако наш филм говори о једном периоду историје српског народа, сценарио и контекст у ком се радња филма дешава је прича о Балкану која се тиче више народа, па се тако у нашем филму могу видети многобројни међународни глумци и чути турски и албански језик поред, српског. Мислим да је ова чињеница била веома значајна за аквизицију баш нашег филма ”, каже за Спутњик Снежана ван Хаувелинген, продуценткиња овог остварења.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГлу­мач­ка еки­па фил­ма „Нечиста крв – грех предака” на цр­ве­ном те­пи­ху у „Ком­банк дво­ра­ни”
Глу­мач­ка еки­па фил­ма „Нечиста крв – грех предака” на цр­ве­ном те­пи­ху у „Ком­банк дво­ра­ни” - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Глу­мач­ка еки­па фил­ма „Нечиста крв – грех предака” на цр­ве­ном те­пи­ху у „Ком­банк дво­ра­ни”

Аутентична балканска прича која путује по свету

„Грех предака“ говори о почетку пропасти старе српске газдинске породице кроз коју паралелно пратимо слабљење Османске империје и стварање младе српске кнежевине… Прича филма прати Трифуна, богатог предводника хришћанске мањине у деветнаестовековном Врању и претка Софке из „Нечисте крви“…
„Овај филм је смештен у Отоманско царство, време када смо живели заједно са Турцима, Албанцима, људима разних вера и националности. Филм говори о нама и екранизује дела Боре Станковића, кроз сјајан сценарио Војислава Нановића, али се не тиче само нас – тиче се целог Балкана и једног важног периода у нашој заједничкој историји. Увек је најбоље причати локалну и аутентичну причу која може да комуницира и путује по свету. Наша прича говори о утицајном предводнику српске мањине у Отоманском царству који покушава да избори независност свог народа и због тога повлачи низ потеза који имају погубне последице за његове потомке“, тврди Снежана ван Хаувелинген.

Лош положај жена није тако давна историја

„Прича ’Нечисте крви’ је такође прича о независном положају жена у том периоду који нажалост није баш далека историја. Тема женске равноправности у друштву и данас је веома актуелна кроз многобројне кампање и покрете као што је светски позната #metoo или недавно покренута домаћа #нисампријавила“, истиче продуценткиња.
© Фото : FAME Solutions/PromoКатарина Радивојевић у улози Трифунове сестре Цоне
Катарина Радивојевић у улози Трифунове сестре Цоне - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Катарина Радивојевић у улози Трифунове сестре Цоне
Прву верзију сценарија написао је пре четири деценије велики Војислав Воја Нановић. Нановић је приповетке, драме и романе чувеног српског писца Борисава Боре Станковића повезао у разгранату породичну сагу која обухвата период од четрдесет година. Поред незаобилазног Станковићевог романа „Нечиста крв“, грађа за сценарио серије обухвата драме „Ташана“, „Коштана“ и „Јовча“, збирку приповедака „Божји људи“… Сценаристкиња Милена Марковић је Нановићев текст адаптирала у сценарио за филм „Нечиста крв: Грех предака“ у режији Милутина Петровића. Нановићев сценарио је једно време био изгубљен, али је управо редитељ Милутин Петровић успео да пронађе „последњи примерак из осамдесетих“ и тако га спасе од заборава и нестанка.
„Нановић је“, објашњава Петровић, „од различитих дела Боре Станковића направио једну породичну сагу у којој је, што је заиста ингениозно, у први план истакао узбудљива дешавања, обрте и сплетке. Бора Станковић је пре свега писац карактера, сликар емоција, трпљења и дубоких стања његових ликова. Такви писци су тешки за адаптацију зато што филм тешко подноси стање. Нановићев гениј је решио готово немогућу драматуршку једначину са три непознате из Бориних дела и успео да исклеше један крање узбудљив филм. Милена Марковић је све то још пропустила кроз свој свет, превела је на данашњи језик неке ствари које су код Воје Нановића биле сакривене и прикривене.“
© Sputnik / Лола ЂорђевићРедитељ Милутин Петровић
Редитељ Милутин Петровић - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Редитељ Милутин Петровић
Снежана ван Хаувелинген каже да се, на овај начин, крчи пут другим домаћим филмовима и ТВ серијама и прави простор на Нетфликсу и другим светским стриминг сервисима за нашу кинематографију која обилује талентованим глумцима и ауторима.
„С обзиром на то да смо се, на неки начин, уписали у листу Нетфликсових продукција очекујемо да ће нам то помоћи да боље и лакше пласирамо наше будуће пројекте међу којима су ТВ серија ’Сабља’ у режији Горана Станковића и Владимира Тагића, филмови ’Мајка Мара’ у режији Мирјане Карановић, ’Екскурзија’ у Мирослава Терзића, и 'Оче наш' Горана Станковића“ наводи она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала