- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Златни глобус без звезда и црвеног тепиха: Тријумф контроверзе и друштвених мрежа

© AFP 2023 / EMMA MCINTYREЗлатни глобус
Златни глобус - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
Традиционална церемонија доделе Златног глобуса протекла је ове године без звезда и публике, уз присуство одабраних чланова, а резултати су објављени путем друштвених мрежа.
Филмске награде Златни глобус, коју организује Удружење страних новинара у Холивуду (ХФПА), протекло је у недељу на сведеној свечаности у Беверли Хилтон хотелу без црвеног тепиха или уобичајеног телевизијског преноса, од кога је одустала мрежа Ен-Би-Си (НБЦ).
ХФПА се прошле године нашло на удару критике због сумње да су неки њени чланови примали недозвољене поклоне од компанија које представљају неке од номинованих, док је Лос Анђелес тајмс приметио да у удружењу нема црних чланова. То је разлог због којег је ХФПА изгубило своје упориште у индустрији, а рекламне фирме, студији и познате личности су одлучиле да се дистанцирају, међу којима су Том Круз и Скарлет Јохансон.

Златни глобус за Спилберга, Никол Кидман и Џејн Кемпион

Филм „Прича са западне стране“ редитеља Стивена Спилберга добио је награду Златни глобус за најбољи мјузикл. За најбољу драму проглашен је филм „Моћ псаЏејн Кемпион која је уједно понела титулу најбоље редитељке и тако постала трећа жена која је у историји ове награде понела ово признање. Најбоље остварење на страном језику је јапански филм Рјусуке Хамагучија „Drive my car“.
Награда за најбољи сценарио припала је Кенету Брани за „Белфаст“. Златни глобус за најбољу глумицу у мјузиклу добила је Рејчел Зеглер за „Приче са западне стране“, а Никол Кидман за драму „Being the Ricardos“. За улогу у филму „Краљ РичардВил Смит је награђен Златним глобусом за најбољег глумца у драми, док је за најбољег глумца у мјузиклу награда припала Ендрјуу Гарфилду.
За најбољу женску споредну улогу награђена је Аријана Де Босе за „Причу са западне стране“, а за мушку Коди Смит-Мекфи за „Моћ пса“. За најбољу филмску музику награђен је Ханс Зимер за филм „Дина“.
Најбоља драмска серија су „Наследници“. МЈ Родригуз је постала прва транс жена која је освојила награду за најбољу глумицу у драмској серији „Поза“.
„Ово су врата која ће отворити врата за још много младих талентованих појединаца“, написала је она на Инстаграму. „Видеће да је то више него могуће“.

Свечаност подржали Шварценегер и Џејми Ли Кертис

Из ХФПА је прошле недеље најављена свечаност без присуства јавности, па је о догађају коме је присуствовао ограничен број званица из филмске и телевизијске индустрије извештавано повременим објавама на сајту Златног глобуса и на друштвеним мрежама. Арнолд Шварценегер и Џејми Ли Кертис обратили су се путем видео снимка и говорили о филантропским напорима ХФПА.
„Поносна сам што сам повезан са њима у овом подухвату“, рекла је Кертис, док је Шварценегер похвалио подршку организације различитим гласовима.
Руководилац одељења ХФПА за разноликост Нил Филипс је рекао у недељу да се додела Златних глобуса налази у „неопходној фази прогреса“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала