- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка амбасадорка у НАТО-у: Алијанса не одустаје од политике отворених врата

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого НАТО-а у згради седишта Алијансе у Бриселу
Лого НАТО-а у згради седишта Алијансе у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
НАТО се неће вратити на конфигурацију из 1997. године, која је претходила ширењу Алијансе на исток на рачун бивших социјалистичких земаља и постсовјетских република, изјавила је новинарима америчка амбасадорка у НАТО-у Џулијан Смит.
„Алијанса се неће враћати у прошлост у једно сасвим другачије доба, када смо имали потпуно другачију Алијансу скромнијег обима“, одговорила је она на питање о односу према захтевима Русије „да се врати на границе из 1997. године“.
Смитова је додала да ниједна чланица Алијансе није спремна да одустане од политике отворених врата.
Истовремено је додала да Вашингтон не зна са каквим предлозима и ставом ће руска страна приступити преговорима са НАТО-ом.
Према њеним речима, земље НАТО-а спремне су за предстојеће разговоре са Русијом на састанку Савета Русија-НАТО.
„Сви савезници у НАТО-у се спремају да седну за преговарачки сто са идејом да овом питању морамо приступити заједно. Јединствени смо у нашем ставу“, истакла је америчка представница на специјалном брифингу о предстојећим разговорима.

Одлуке о Украјини

Она је додала и да Сједињене Америчке Државе неће доносити одлуке у вези са Украјином без њеног учешћа.
„Нећемо доносити одлуке о Украјини без Украјине, о Европи без Европе, о НАТО-у без НАТО-а“, констатовала је она.
У Женеви су 9-10. јануара одржане консултације Русије и САД о предлозима Москве о безбедносним гаранцијама, након чега ће се одржати састанак Савета Русија-НАТО у Бриселу, а потом у Бечу и консултације на платформи Организације за безбедност и сарадњу у Европи.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивне дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала