- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка политичарка о проширењу НАТО-а: Нема простора за компромис са Русијом

© Fotolia / KariochiСедиште НАТО-а у Бриселу
Седиште НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Нема много простора за компромис са Русијом по питању проширења Алијансе, изјавила је стална представница САД при НАТО-у Џулијана Смит.
„Искрено говорећи, не видим много простора за компромис“, рекла је Смитова у интервјуу за телевизију „Си-Ен-Ен“ уочи заседања Савета НАТО-Русија планираног за ову недељу.
Америчка представница при НАТО-у навела је да у овом тренутку „нико не предлаже промену политике Северноатлантске алијансе“ у смислу њеног даљег ширења.
Заменица америчког државног секретара Венди Шерман и заменик руског министра одбране Сергеј Рјабков на преговорима у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РУСИЈА
Рјабков у Женеви запретио НАТО-у војним одговором
„Наша врата остају отворена. Нико нема право да их залупи ногом. И сваку одлуку о проширењу ће и даље доносити Алијанса и одговарајућа земља“, истакла је Смитова.
Она је поновила тезу коју су изнели званичници у Вашингтону да је Русија наводно концентрисала „сто хиљада војника“ у близини границе са Украјином. Како је рекла, Сједињене Америчке Државе за сада не виде „никакве јасне знаке деескалације” од стране Русије у светлу овонедељних преговора уз учешће представника обе земље.
„Русија и даље одржава присуство на украјинској граници на нивоу од сто хиљада војника. Сматрамо да они планирају да тамо испоруче додатне снаге“, нагласила је амбасадорка САД у НАТО-у.
Подсетимо, 10. јануар у Женеви су одржани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.
Cпоразум о безбедносним гаранцијама Кавер - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РУСИЈА
Нацрт споразума о безбедносним гаранцијама између Русије и САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала