Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бивши НАТО командант упоредио Србију из 1999. и данас

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмерички генерал Фредерик Бен Хоџис
Амерички генерал Фредерик Бен Хоџис - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, генерал у пензији Фредерик Бен Хоџис каже да Србија данас није она Србија из 1999. године и да би НАТО требало изнова и изнова да понавља како је мисија Кфора да остане на Косову и Метохији.
Хоџис у интервјуу за Косово онлајн каже да је именовање специјалних представника за Западни Балкан важно, јер ће „ЕУ, Велика Британија, САД и НАТО да имају заједнички поглед и приступ шта се дешава на Западном Балкану“.
„Ми сви имамо интерес у стабилности и сигурности и економском расту региона. Морамо да радимо уједињени и на компатабилни начин, кључ свега овога је ЕУ. Да буду озбиљни за европске интеграције и да пронађу начине да подрже напоре Србије и других земаља да се развијају и модернизују. Мислим да САД требају да имају праву стратегију за регион, не само пролазну и такође бих истакао да НАТО мора јасно да каже опет и опет и опет да је мисија Кфора ту да остане и да не одлази са Косова“, каже Хоџис и истиче улогу Мађарске, чији је генерал први пут на челу Кфора.
Генерал у пензији каже да је оптимиста у вези са дијалогом Београда и Приштине.
„Ја сам оптимиста, ако лидерима дате шансу и простора да могу да преговарају. То је важно и мислим да САД морају да подрже процес, да раде блиско са ЕУ и са другим нацијама. Велика Британија наравно, да подржава ове напоре, јер ово је такмичење и ако Запад није ту да се такмичи онда ће Кина и Русија попунити тај вакум, и онда не видим позитиван исход за младе људе у региону“, тврди генерал у пензији.
На питање да ли ће доћи до новог састанка Аљбина Куртија и Александра Вучића, генерал каже да је „важно да се лидери састају, али морају бити заштићени од утицаја, поготово од стране Кремља али и оних унутрашњих који подривају све напоре у преговорима у доброј вољи“.
За данашњу Србију каже да „није она Србије из 1999.“
„Више су заинтересовани и више су отворени за западне интеграције. Има многих у српском руководству који желе да наставе даље и да буду прозападни и модерни, али нажалост превише и оних који то отежавају. То не значи да неће задржати везе са Русијом, која има доста утицаја на Србију. Поента је да Србија као суверена нација може да има односе с ким хоће, морамо да се такмичимо као део регионалне стратегије у дипломатији и економији и вежбама дефанзивне индустрије“, наводи, између осталог, Хоџис.
За питање косовских безбедносних снага каже да је „деликатно за обе стране, Приштину и Београд“.
„САД препознају Косово као независну државу и Косово би требало да има могућност да се брани. Истовремено, Кфор остаје да помаже да се смање тензије између различитих етничких група и мислим да је зато тако важно да НАТО, односно Кфор остане у дужем временском периоду и да не смањује своју мисију“, истиче генерал.
Када је у питању БиХ, Хоџис додаје да „оно што видимо јесте резултат када САД и Европа склоне очи са региона“.
Приштина, током прославе 10 година тзв. независности тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
СРБИЈА
Шта ће бити са Косовом у 2022?
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2021
СРБИЈА
Много Ескобарица – килава дечица: Све се мења само „инвазија“ на Србију остаје /видео/
Турска војска - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
СРБИЈА
Турска прва у наоружавању косовских снага, али само колико јој НАТО дозволи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала