- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова након изјаве Блинкена: Америка више не подржава независност Косова?

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова приметила је противречност у речима америчког државног секретара Ентонија Блинкена о недопустивости насилне промене граница, иронично упитавши да ли је то Вашингтон престао да подржава „суверенитет Косова“.
Конкретно, Блинкен је раније изјавио да је један од америчких циљева преговора о безбедносним гаранцијама са Русијом заштита основних принципа међународних односа, односно недопустивост насилне промене граница, ограничења учешћа у савезима, као и успостављања сфера утицаја.
„Да ли добро разумемо да Вашингтон више не подржава 'суверенитет Косова' и не противи се повратку Сирије у Арапску лигу?“, прокоментарисала је Захарова на свом Телеграм каналу.
Мада, како су САД раније могле то да раде што се тиче региона са којима немају везе ни немају међународно-правни мандат за регулисање конфликтних ситуација, напоменула је портпаролка, узимајући у обзир да се „суштински противе успостављању сфера утицаја“.
Подсетимо, 10. јануара у Женеви су одржани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
РУСИЈА
Русија одлучно демантује да мења став о статусу Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала