Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђерлек: Борба из болница се преместила у ковид амбуланте

© Sputnik / Лола ЂорђевићРед испред ковид амбуланте
Ред испред ковид амбуланте - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек упозорио је данас да је ситуација у ковид систему много озбиљнија него пре две-три недеље и нагласио да посебно забрињава број преминулих и оних који су на респираторима, као и ковид амбуланте, у којима се, каже, води тешка борба са вирусом.
Нагласио је да је притисак на здравствени систем велик и да се преместио из ковид болница на ковид амбуланте, где се, каже, води тешка и озбиљна борба са ковидом.
„Добром организацијом покушавамо да некако изађемо свим пацијентима у сусрет, да што пре добију здравствену заштиту какву очекују“, поручио је Ђерлек за РТС и навео да је у понедељак само у Београду било 8.000 прегледа, а током ноћи још 700 прегледа.
Како је рекао, због тога су повећани капацитети ковид амбуланти, па је, како истиче, у овом тренутку у Београду 195 екипа на терену.
„Пре пет дана било је око 120 екипа. Пратимо ситуацију на дневном нивоу и покушавамо да организујемо службу“, рекао је Ђерлек и истакао да без вакцинације „улазимо у велику опасност“.
Он је рекао да омикрон сој показује своју снагу и да невакцинисани имају тежу клиничку слику, поготово старији пацијенти са коморбидитетима.
„Морамо се вакцинисати и заштитити јер сваки нови сој смањује ефективност вакцина“, истакао је Ђерлек, додајући да већи број заражених није повећао број вакцинисаних, те да су се многи опустили за време празника.
Ђерлек истиче да треба разговарати и о евентуалној четвртој дози због групе која је врло угрожена, а која није мала и додаје да очекује савет и препоруку националног комитета за имунизацију.
Рекао је да је постковид синдром врло озбиљна и забрињавајућа ствар и да се дешава да млади који преболе ковид са благом клиничким сликом, после пар месеци враћају са инфарктом миокарда и можданим ударима.
Међутим, Ђерлек је поручио да је оптимиста и да се нада да ће у овој години потенцијал вируса слабити и да ће се десити оно што најављује и Светска здравствена организација, а то је да ће до краја године доћи до стабилизације и повратка нормалном животу.
Жена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СРБИЈА
Педијатри Србиje упозоравају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала