- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јазавац у пећини ископао благо старих Римљана, археолози одушевљени открићем

© Flickr / bathyporeiaСребрни новчићи
Сребрни новчићи - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Археолози у Шпанији су захваљујући јазавцу пронашли више од двеста римских кованица које су вековима биле сакривене у пећини.
Животиња се пробила кроз пукотину у стени унутар пећине Ла Квеста у региону Астурија на северозападу Шпаније и ископала новчиће које је касније пронашао мештанин Роберто Гарсија. Гарсија је затим контактирао археологе, укључујући руководиоца ископавања Алфонса Фањула.
Археолози сматрају да је јазавац при уласку у пећину тражио храну или је копао брлог за себе.
„Кад смо стигли тамо, пронашли смо рупу која је водила до јазавчевог брлога, а тло око њега је било пуно новчића“, рекао је Фањул додајући да је јазавац ископао више од 90 новчића.
Археолози су затим наставили са ископавањем и на том месту пронашли укупно 209 кованица које датирају од 200. до 400. године, односно из касноримског раздобља.
Фањул сматра да су кованице сакрили људи који су бежали од варвара.
„Мислимо да је то одраз друштвене и политичке нестабилности која је дошла заједно с падом Рима и доласком варвара на север Шпаније“, рекао је археолог и додао. „Мислимо да се тамо крије још пуно тога.“
Новчићи су тренутно на чишћењу и биће изложени у Археолошком музеју Астурије, рекао је Фањул, који ове године планира да настави ископавања на том локалитету.
„Извадили смо први депозит, али мислимо да се тамо крије још пуно тога“, нагласио је и додао да је то највећа римска заоставштина пронађена у пећини у Шпанији, пренео је Индекс.
„Ово је јединствен тренутак о којем сањате од малих ногу“, закључио је археолог.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала