- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лансирање орбиталне станице „Луна 25“ - главни научни догађај у 2022. години

CC0 / Pixabay / Планета Земља са Месецом
Планета Земља са Месецом - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Лансирање истраживачке орбиталне станице „Луна 25“ и њено слетање на јужни пол Месеца ће бити најважнији научни догађај у 2022. години, изјавио је председник Руске академије наука (РАН) Александар Сергејев.
„Лансирање орбиталне станице ’Луна 25’ je главни научни догађај у 2022. години и наш повратак на природни сателит Земље од 1970-их година. Најпогоднији период за лет ће бити током лета 2022. године. Сигуран сам да ће се то догодити и да ћемо слетети на Месец. Успешно ћемо слетети на јужни пол Месеца и то ће бити прво слетање на свету на ту територију. Према нашим проценама, то је област у којој се најлакше може пронаћи вода. Вода је веома важна за освајање Месеца, јер у будућим лунарним насељима неће бити великих потешкоћа са енергијом, али се мора створити кисеоник“, рекао је он.
„Луна 25“ је научно-истраживачки модул чије је лансирање планирано у јулу 2022. године са космодрома „Восточни“. План је да апарат слети на површину Месеца око јужног пола на територију кратера Богуславски. На „Луни 25“ ће бити инсталирано девет научних инструмената који ће омогућити руским научницима да први пут детаљно проуче својства најстаријих стена на Месецу.
„Луна 25“ би требало да постане прва станица у историји савремене Русије лансирана на Месец. Претходну летелицу „Луна 24“ лансирао је Совјетски Савез 1976. године.
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
Русија почела са радом на новој орбиталној станици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала