- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сина је назвао по Новаку и сведочио драми у Аустралији: „Плашим се да не чекају још који дан...“

© AFP 2023 / KARIM JAAFARМилош Нинковић
Милош Нинковић - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Искусни српски фудбалер Милош Нинковић већ седам година игра у Сиднеју. Постао је легенда клуба, у међувремену је и добио аустралијске папире, навикао се на живот, али ових дана се није осећао пријатно због начина на који су се Аустралијанци опходили према Новаку Ђоковићу. Нинковић се јавио за Спутњик и из прве руке је говорио о „случају Ђоковић“.
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, однео је велику победу у каријери на Федералном суду у Мелбурну који му је вратио визу и омогућио му да игра на Аустралијан опену.
Новак је данима био жртва аустралијских власти, неспособних политичара који су преко његових леђа желели до лаких поена пред изборе, међутим, наишли су на тврд орах и на крају су њихове тврдње оповргнуте.
Борба није готова, министар за имиграције Аустралије Алекс Хок, упркос одлуци суда, и даље има право да укине визу и наложи депортацију, али и поред тога победник је већ познат.
Сведок, не са лица места, али из исте државе, са истог континента, био је наш саговорник Милош Нинковић који већ седам година игра у Сиднеју. Бивши репрезентативац Србије огорчен је на Аустралијанце.
„Овде сам већ седам година, добио сам папире, али после свега овога све је јако тужно. Био сам у нашој амбасади пре два-три дана, да деци извадим пасош, и рекли су ми да су последњих дана добијали страшне мејлове, поруке људи из Аустралије, и стварно је све ово јако, јако ружно“, каже Нинковић на почетку разговора.
Нинковић је из прве руке пратио писање медија, понашање људи када је реч о српском тенисеру и био је јако разочаран на који начин су дочекали његово хапшење.
„На почетку је било јако ружно, народ, генерално медији су извештавали као да је Новак Ђоковић највећи криминалац, као да је покушао нелегално да уђе. Сваким даном је било све више људи који су се јављали и говорили како је Новак испунио све услове и да је предао све папире. Покушао је да уђе нормално као и преосталих 25 тенисера са медицинским изузећем. Данас чак, ја нисам могао да верујем, причају како је ово јако лоше за Аустралију, њихови новинари су говорили да им се смеје цео свет, да су испали идиоти, и тако даље. Али, на почетку је било ружно, третирали су га као криминалца. И у том хотелу у ком је био, као затвор“, рекао је Нинковић.
Српски фудбалер говорио је за аустралијске медије, истицао је да треба да му се допусти да буде у кући у којој је изнајмио док не почне суђење, али Аустралијанци нису хтели ни да чују, те је Новак пет дана провео у избегличком центру.
„Пре неки дан сам читао кроз шта је прошао, и то је за сваку осуду. Не зато што је Новак Ђоковић или зато што је Србин, већ било ко други... то је ужас“, алудира Нинковић на третман на аеродрому, али и после тога.
Јасно је да иза свега стоји политика, али, како каже Нинковић, Аустралијанци су погрешили у процени Ђоковића јер су мислили да ће прихватити одлуку, спаковати кофере и кренути назад.
„Мислим да су они мислили да ће Новак да каже: 'У реду, поништили сте ми визу, враћам се назад.' А, нису ни сањали да ће остати у оном хотелу, да ће ангажовати адвокате и да ће доказати да није крив. Што је на крају учинио.
Новак Ђоковић у мини бусу напушта хотел Парк - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
СПОРТ
Дан када је Новак Ђоковић поново постао слободан човек – барем на неко време
Српски фудбалер сматра да је у јавност у Аустралији играла велику улогу у доношењу одлуке да се Ђоковићу укине виза, пошто су многи били незадовољни одлуком да му се одобри медицинско изузеће.
„Од самог почетка је политичка игра, од оног момента када је Новак Ђоковић на друштвене мреже поставио да долази у Аустралију и да је добио медицинско изузеће, почела је невероватна хајка. Како он може да добије изузеће? Како власт може то да допусти? То је променило целу ситуацију, од тог момента је Скот Морисон желео да покаже као 'правила су правила за све.
Нинковић се кратко дотакао и актуелности, а она гласи да коначна одлука још није донесена, те да Аустралијанци и даље имају право да укину визу Србину.
„То многи причају овде и говоре да би то тек била катастрофа по имиџ Аустралије, Аустралијан опена. Ја се само плашим да они не чекају још који дан и да му онда то ураде. Надам се да грешим, али већ су изнели неке нове детаље, као да је погрешно попунио папире, да у протеклих 14 дана није негде летео, а летео је из Београда за Шпанију. Траже свашта, али надам се да тога неће доћи. Једва чекам да почне Аустралијан опен“, каже нам Нине.
Новак Ђоковић на Завршном турниру у Торину - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СПОРТ
Не престаје хајка на Ђоковића – сада је проблем путна декларација?!
Новак је даноноћно имао подршку српске заједнице у Аустралији и како се може чути, велики број навијача са свих делова овог континента планира да дође и да му пружи подршку.
„Овде у Сиднеју имамо велику заједницу, сви су огорчени и када је Новак добио случај на суду много људи ме је назвало везано за карте за Аустралијан опен, мислим да ће Новак имати невероватну подршку. Биће јако интересантно, а верујем да ће бити и људи који ће му звиждати, овде нажалост велика већина људи гледа шта им се покаже на телевизији и на основу тога развијају мишљење“, искрен је Нинковић.
А, и он ће бити на трибинама, барем тако планира са породицом, пошто га следеће недеље очекују клупске обавезе са Сиднејом и због тога ће седам дана провести у Мелбурну.
Када смо код породице, Милошем син зове се Новак, ускоро пуни три године, а иза давања имена по Новаку Ђоковићу је сјајна прича.
Српски фудбалер Никола Нинковић са супругом и децом прославио Ускрс у Сиднеју - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2021
Нинковић из Сиднеја за Спутњик: Морали смо да одемо из Србије, сину сам дао име по Новаку
„То је интересантна прича. Супрузи је термин био при краја Аустралијан опена, и нас двоје смо се договорили, пошто смо знали да носи дечака, да ће се звати Новак, уколико Ђоковић освоји титулу у Мелбурну. И наш син порани, дошао је на свет 12. јануара 2019. године, када још Аустралијан опен није ни почео, или је било тек прво, друго коло. Реко шта ћемо сад... И ништа, ми се ту договоримо да ћемо му дати име Новак, јер ће Ноле свакако да освоји Аустралију. И наравно, то се и догоди.“
За крај разговора Нинковић је истакао да Србима у Аустралији много значи када им дође неко наш, са оваквом реномеом, јер ретко може да се чује нешто похвално на рачун Србије у медијима.
„Људима овде доста значи када дође неки наш човек, пошто се генерално за Србију сталн везују неке лоше ствари за Србију, никада, додуше неће ни да приукажу лепо, и зато је лепо када дође тако један спортиста. Али, нажалост видели смо шта му се дешавало протеклих дана. Не могу да замислим да се то десило Американцу, Швајцарцу, Шпанцу, Италијану, какав би то скандал“, закључио је Нинковић.
Амерички новинар наставља кампању против Новака: Извори му преносе „чудне сцене“
Коначно се огласио и АТП: Подршка и пацка Новаку!
Чувена тенисерка не подржава Новака: Да је вакцинисан ово се не би десило
Адвокат смирује хистерију: „Новак није знао, није социопата...“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала