- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка владајућа странка подржала „Северни ток 2“: Увек је трн у оку због Украјине

© Фото : Nord Stream 2Полагање последње цеви гасовода "Северни ток 2"
Полагање последње цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Социјалдемократска странка Немачке подржава пројекат гасовода „Северни ток 2“ без обзира на „руску претњу“ Украјини, изјавио је генерални секретар партије Кевин Кинерт.
„Морамо да оставимо иза себе фундаментални политички сукоб“, рекао је он у интервјуу за лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

По мишљењу Кинерта, непрестано помињање гасовода у контексту руско-украјинских односа може да „сахрани пројекте који су увек били трн у оку“.

Он је за „Ројтерс“ навео да за пуштање гасовода у рад у тренутној фази недостаје само формално одобрење адвоката.
Пројекту се активно противе Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у Европску унију, као и Украјина која се плаши губитка транзита. Русија је више пута позивала да гасовод престане да се помиње у контексту било какве политизације, јер је то комерцијални пројекат који је користан и за Русију и за Европску унију.
Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Првобитно је планирано да буде завршена до краја 2019. године, али је изградња каснила због америчких санкција.
Како би гасовод био пуштен у рад потребно је да компанија „Норд стрим 2 АГ“ добије регистрацију независног транспортног оператера. Немачка Савезна мрежна агенција је 16. новембра привремено суспендовала сертификацију „Северног тока 2“, јер оператер гасовода, „Гаспромова“ ћерка-фирма, „Северни ток 2 АГ“ са седиштем у Швајцарској мора да региструје филијалу у Немачкој. Док се то не учини, процес сертификације ће бити замрзнут.
Мапа руских магистралних гасовода - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РУСИЈА
Немачка: „Северни ток 2“ за сада не испуњава захтеве ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала