- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ноте самозване краљице дипломатије не добацују даље од портира: Реакције из РС на потез Турковићеве

© AFP 2023 / KAY NIETFELDБисера Турковић
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Бисера Турковић, „самозвана краљица дипломатије, пише ноте у име БиХ и мисли да ће то добацити даље од портира“, наводи посланица СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић. Она је то рекла поводом ноте Бисере Турковић амбасадама Русије, Кине и Србије због присуства њихових представника обележавању Дана Републике Српске.
Нота коју је Бисера Турковић послала амбасадама три државе наишла је на осуду у РС.
„Да ли је Бисера Турковић (СДА) умислила да неко, а поготово неко из БиХ попут ње заиста може говорити великим силама шта ће и како ће да раде“, упитала је Вулићева.
Вулићева је у изјави за Срну рекла да је Турковићева редовно пише о свом ангажману по друштвеним мрежама и пружа информације свуда осим тамо где треба, а то је Председништво БиХ које јој је уставни шеф, а она технички извршилац.
„Тако је краљица дипломатије на свом профилу недавно поделила бизарни видео са лавом који риче након састанка са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом уз опис 'дипломатија високих улога'“, подсетила је Вулићева.
Она је указала и на „незаобилазан типски стајлинг Турковићеве за сваки сусрет и прилику, различит идеолошко-верски и културолошки аутфит који не баштини оно што је дејтонска БиХ“.

Турковићева покушава да уведе апартхејд

„Приватно се може покривати колико хоће, али питање је какву поруку шаље као министар и заменик председавајућег? По повратку у Сарајево, Турковићева препричава како је она Лаврову „јараница“ и најжалосније је што су јој њене страначке колеге поверовале. Џаба лав и видео, амбасадор Русије је био на прослави нашег Дана Републике и нема ноте, ни праве, ни лажне која ће то променити. Што се Кине тиче, бољи познаваоци спољне политике кажу да је управо Бисера та која БиХ константно увлачи у сукоб с Кином, па онда се мора реаговати и рећи да су то њени приватни и страначки ставови, никако ставови заједничких институција и Председништва БиХ“, навела је, између осталог, Вулић.
То што, како каже, Турковићева урушава дигнитет БиХ „нама у Републици Српској и није нешто посебно криво, али док има процедура и Устава, има да се надлежности поштују“, преноси Танјуг.
Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић изјавио је да ноте које је Бисера Турковић упутила амбасадама Русије, Кине и Србије због присуства њихових представника на прослави Дана Републике указују на њену неписменост и покушај увођења апартхејда у БиХ у корист Бошњака, пренела је РТРС.
Стевандић је подсетио да је Република Српска изменила Закон о празницима и, уважавајући ранију одлуку Уставног суда БиХ, донела нове одлуке, те да би министар спољних послова земље коју представља то морао да зна.
„На тај нови закон нико није ставио примедбу и није се оглашавао ниједан уставни суд. Према томе, сви они који критикују 9. јануар треба да знају да је донесен нови закон о 9. јануару, где није промењен датум, али су промењене остале ствари на које су Бошњаци имали примедбу, као што је крсна слава и друго“, рекао је Стевандић.
Бисера Турковић интензивно руши како БиХ тако и односе са великим силама као што су Русија и Кина, рекла је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Нота је супротна Уставу и закону

Политичко Сарајево се очигледно превише заиграло када је могло и помислити да може имати било каквог утицаја на међународну политику Србије, Русије и Кине у БиХ, изјавила је делегат српског народа у Дому народа ПС БиХ Душанка Мајкић.
„У општој халабуци која је ових дана покренута из политичког Сарајева против обележавања Дана Републике Српске, 9. јануара, видимо да се придружила и СДА министарка Бисера Турковић, која одавно не поштује законом прописане надлежности свог - Министарства иностраних послова и ради искључиво по налозима који стижу из централе СДА“, рекла је Мајкићева.
Мајкићева је истакла да Турковићева упућивањем ове протестне ноте не ради само супротно Уставу, Закону и интересима народа који живе у БиХ, међу којима има и српског народа, него покушава и да утиче на спољну политику ових земаља.
Подсетимо, министарка у Савету министара БиХ Бисера Турковић задужена за спољне послове упутила је ноте амбасадама Русије, Кине и Србије у БиХ, због присуства представника амбасада ових земаља на обележавању Дана Републике Српске, 9. јануара у Бањалуци.
Турковићева у ноти скреће пажњу на то да је Уставни суд БиХ, обележавање 9. јануара прогласио неуставним.
Позивајући се на документацију Уставног суда, Турковићева наводи да „у том смислу Министарство спољних послова БиХ изражава протест због присуства представника амбасада Русије, Кине и Србије на церемонијама обележавања 8. и 9. јануара у Бањалуци“.
Турковићева сматра да, како наводи, „непоштовање институција Босне и Херцеговине и пресуда Уставног суда Босне и Херцеговине представља чин грубог мешања у унутрашња питања Босне и Херцеговине“, саопштено је из ресорног министарства.
Министарство је, наводи се, принуђено да оштро осуди овакво понашање које, како се наводи, може да наруши пријатељске односе и тражи да амбасаде Русије, Кине и Србије у Сарајеву о овој дипломатској ноти упознају министарства спољних послова у својим земљама, пренео је Танјуг.
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
РЕГИОН
Република Српска прославила 30. рођендан /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала