- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нова америчка база у Албанији сигнал и за Русију

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Отварање америчке базе у Албанији, поред Бондстила на Косову и Метохији, може да се сматра као потенцијална опасност по српске националне интересе, али као и „затварање“ овог простора за руски приступ, сматра генерал мајор у пензији Митар Ковач.
Албански премијер Еди Рама најавио је да ће Америчка команда за специјалне операције Европа (СОЦЕУР) отворити базу у Албанији која ће функционисати на принципи ротације, а њена улога ће, како је то објављено на сајту СОЦЕУР, чије је седиште у Немачкој, бити да осигура већу сарадњу с албанским савезницима, важан приступ транспортним чвориштима на Балкану и већу логистичку флексибилност.

Нова база у Албанији и за хибридни рат

Митар Ковач напомиње да ову команду чине високо обучене и технолошки опремљене јединице не само за класично ратовање, већ и такозвани хибридни рат.
„Изградња базе у Албанији је у склопу ширења нових инфраструктурних капацитета за потребе НАТО-а, а првенствено за америчке снаге у Европи. Мале државе које немају капацитет за притисак јавности, што се тиче НАТО-а, испоставиле су се врло погодне да се у њима изграђује инфраструктура за базирање пре свега америчких снага у Европи. Управо ова база у Албанији и испуњава те критеријуме, јер је јефтина. Дакле, јефтина је изградња, трошење енергената као и стационирање војника,“ наводи Ковач.
Сама база за специјалне операције је намењена, објашњава Ковач, за читав низ операција и из војног, и из цивилног спектра, према регионима и државама које су проглашене и означене као противници НАТО или америчке политике.

Избор Албаније није случајан

„Њено базирање у том региону поред општих услова које сам поменуо није случајно. У геостратешком смислу базирање тих снага у Албанији је и у функцији релаксирања или решавања конфликтних ситуација на самом Балкану, или уопште на југоистоку Европе. Нису специјалне операције само војници са специјалном опремом, већ су ту различити профили специјалиста за извођење специјалних, такозваних невидљивих операција. Они прате економске, енергетске и све друге мере преко интернета и дугих извора, медија и тако обликују јавно мњење. Исто тако, њихов посао је да на политичку сцену доводе и политички погодне гарнитуре за испуњавање америчких интереса. Дакле, специјалне операције ових јединица имају читав низ садржаја које у целости испуњавају „хибридно ратовање,“ објашњава Ковач.
Овај вид ратовања Америка је покушала да припише Русији, додаје наш саговорник, иако је оно створено управо у Америци и то за потребе одређених држава.
„Дакле, ова команда није добар сигнал у смислу безбедности Балкана и безбедности српских националних интереса у региону а ни за Русију. Сигурно је и да ће све оно што буде требало у циљу даљег осамостаљења Косова бити подржано и овим специјалним тимом, и операцијама из такве једне базе, али и других база у Европи,“ верује Ковач.

Јединице обучене за све видове ратовања

Генерално, локација базе, сматра Ковач, говори да је она намењена за решавање проблема на југоистоку Европе и у залеђини НАТО иза прве линије простора Западног Балкана.
„Они су себи то прогласили за приоритет због заоштравања ситуације према Русији. Не може, по њима, остати нерешена ниједна територији која је у позадини и која није под контролом Америке. Они су у потпуности успоставили контролу над Јадранским морем и отуда је Црна Гора и мимо воље народа примљена у НАТО јер нису хтели да се у било ком смислу отвори пут слободног приступа руској флоти у Медитерану и Јадранском мору“, наводи Ковач.
Албанија је иначе чланица НАТО-а од 2009. године. Специјалне снаге СОЦЕУР су високо обучене и опремљене напредном комуникацијском опремом и оружјем. Често се користе у противтерористичким или извиђачким операцијама и могу се инфилтрирати у непријатељске линије. САД већ имају стационираних 600 војника на Косову у бази Бондстил.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала