- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ратни покличи и заставе недалеко од Велике Кладуше: Одзвањало „Алаху екбер“ /видео/

CC0 / Пиксабеј / Особа у војничкој униформи
Особа у војничкој униформи - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Узнемирујући снимци униформисаних људи са зеленим береткама, ратним заставама такозване армије Босне и Херцеговине, који узвикују „Алаху екбер“, а који су се појавили данас на друштвеним мрежама настали су у Бужиму, недалеко од Велике Кладуше на западу БиХ.
У извештају РТРС се наводи да су ови снимци настали у дану када су породице 56 бораца војске Републике Српске из Новог Града на Сувој међи на достојанствен начин обележавале 29 година од страдања својих најближих.
Истог дана бошњачка удружења су организовала марш с циљем да величају акцију тзв. армије БиХ у којој су страдали и бројни српски цивили, пренела је РТРС.
Уз ратне покличе окупили су се на локалитету Кедића Главице у ратним униформама, носећи заставе такозване армије БиХ и узвикујући „Алаху екбер“.
Велики број младих види се на снимцима, као и неколицина учесника са маскама на лицима.
На страници на Фејсбуку Удружења "Нанићеви Бужимљани" може се видети да међу присутнима има велики број деце, у коментарима на тој страници изражава се велика подршка 505. Бужимској муслиманској бригади, а на једном од снимака у позадини се чује песма о тој бригади и стихови у којима се каже да "505. у бој креће, све до Дрине стати неће", преносе Независне новине.
Приметно је било присуство људи у униформама Оружаних снага БиХ, а то посебно привлачи пажњу с обзиром да је министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић наредио покретање поступка против свог заменика Мирка Околића и још пет припадника ОС БиХ због учествовања у обележавању 9. јануара, Дана Републике Српске, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала