- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Кина ће спречити хаос и рат у Централној Азији

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШефови дипломатија Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ван Ји
Шефови дипломатија Русије и Кине, Сергеј Лавров и Ван Ји  - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Кина и Русија, као сталне чланице СБ УН, не треба да дозволе да државе Централне Азије захвати хаос и рат, изјавио је министар иностраних псолова Кине Ван Ји у телефонском разговору са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.
"Кина и Русија, као сталне чланице СБ УН и пријатељски суседи држава Централне Азије не треба да дозволе да Централну Азију захвати хаос и рат", нагласио је Ван Ји, наводи се на сајту кинеског МИП-а.
Он је додао да "Москва и Пекинг треба да наставе да продубљују координацију и сарадњу, да пруже отпор мешању спољних сила у унутрашње ствари држава Ценетралне Азије".
Поред тога, Ван Ји је позвао да се не дозволи да "обојене револуције" и "три осовине зла" (тероризам, екстремизам, сепаратизам) изазову хаос.
Министар је нагласио да Москва и Пекинг треба да помажу државама Централне Азије у борби против пандемије, да развију своје економије и уложе напоре за елиминацију социјалног незадовољства које ствара нестабилност.
Русија и Кина, по његовом мишљењу, треба да "подржавају јачање координације и сарадње Шангајске организације за сарадњу и ОДКБ како би заједно ефикасно реаговали на различите изазове у циљу регионалне безбедности".
Телефонски разговор Лаврова и Ван Јиа је одржан јуче. Како је саопштио руским МИП, министри су разговарали о ситуацији у Казахстану и изразили забринутост мешањем споља у догађаје у републици.
Казахстански војници на улици након сукоба са демонстрантима у Алма Ати - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РУСИЈА
Поглед из Кине: Русија јача свој утицај у Казахстану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала