- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта се дешава у Немачкој: 300.000 отворених радних места, ускоро ће бити више од милион

© Sputnik / СпутњикНемачка застава
Немачка застава - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Немачка има потребу за великим бројем усељеника јер јој прети озбиљан недостатак радне снаге који би могао да поткопа продуктивност и угрози успешну „енергетску транзицију“ , изјавио Роберт Хабек, министар привреде највеће европске економије.
„Имамо 300 хиљада отворених радних места. Очекујте да ће то да порасте на милион и више“, рекао је министар Хабек, вођа Зелених, на конференцији за новинаре.
„Ако не попунимо ту рупу, имаћемо стварне проблеме са продуктивношћу“, додао је он.

Повећано усељавање

„Наравно, то значи квалификованије послове, усавршавање и боље могућности запослења али и боље могућности за породице. У Немачкој то сигурно значи и јачање усељавања у свим подручјима - за инжењере, привреднике, неговатеље. Још треба да то организујемо“, рекао је Хабек, вицеканцелар коалиционе владе под вођством социјалдемократа Олафа Шолца.
Немачки економски институт процењује да ће се број радника ове године због пензионисања смањити за више од 300 хиљада. Очекује се да ће се 2029. број радника смањити за више од 650.000 па ће на тржишту рада 2030. недостајати отприлике пет милиона радника.

Темпирана бомба за пензиони систем

Број запослених Немаца порастао је на скоро 45 милиона 2021. године, успркос пандемији ковида 19.
После деценија ниске стопе наталитета, мањак радне снаге је демографска темпирана бомба за немачки пензиони систем који треба да финансира све мањи број радника, док се број пензионера који живе све дуже повећава.
Владајуће странке договориле су приликом преговора о формирању коалиције смањење препрека за увоз квалификоване радне снаге, док су минималну сатницу повећале на 12 евра, пренео је Индекс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала