- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Стање на путевима у Србији: Не крећите без ланаца и додатне опреме, хиљаду људи тренутно на терену

© Sputnik / Лола ЂорђевићСнег на улицама Београда
Снег на улицама Београда - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Сви главни путеви у Србији су рашчишћени, на терену је ангажовано око 1.000 људи, а због најављених ниских температура постоји могућност стварања поледице, изјавио је руководилац одељења за ауто-путеве у ЈП "Путеви Србије" Драган Павковић.
Павковићје у изјави за Танјуг рекао да на појединим путевима трећег приоритета и на путевима који су у вишим пределима постоји могућност појава мањих количина снега на коловозу.
На аутопуту Е-75 у близини петље Батајница, а у смеру ка Новом Саду због саобраћајне незгоде саобраћај се одвија претицајном саобраћајном траком, док су возна и зауставна саобраћајна трака затворене за саобраћај.
„Путеви Србије“с аопштили су да су екипе на терену, а возачима саветују максималан опрез при вожњи и да прилагоде брзину кретања зимским условима на путу.
Наводе и да је у зони тунела Брђани, Шаран и Савинац на аутопуту Е-763 због снежних падавина смањена брзина кретања возила.

У Београду очишћене улице првог приоритета

Улице првог приоритета у Београду очишћене су од снега, а на чишћење улица другог приоритета ће се прећи по престанку падавина што ће можда бити и ноћас.
То је изјавио руководилац зимске службе ЈКП "Београд пут" Жељко Маравић.
Он је у изјави за Танјуг подсетио да се улице другог приоритета не чисте док год су снежне падавине у току.
"Према временској прогнози, на чишћење тих улица ћемо прећи највероватније тек сутра", рекао је Маравић и додао да те улице треба да буду чисте 48 сати по престанку падавина.
Подсетио је да су улице другог приоритета углавном мале улице у којима је саобраћај конципиран тако да ту има и обостраног паркирања због чега је, додао је, за чишћење снега потребно специјално мало возило које туда може да прође.
"То не могу да раде велики камиони који чисте булеваре и веће саобраћајнице са по више трака", рекао је Маравић и апеловао на суграђане да, када почне чишћење улица другог приоритета, своја возила не паркирају непрописно, како би надлежне екипе лакше могле да прођу и очисте снег.

У Златиборском округу екипе на терену даноноћно

Услед обилних снежних падавина путари на територији Златиборског округа су даноноћно на терену и тренутно су у 3. степену ангажованости људства и машина.
"Чистимо истовремено путеве свих приоритета, за сада нема непроходних праваца. На терену је 17 камиона са раоницима и посипачима, шест грејдера, два утоваривача, трактори и сва остала помоћна механизација", рекао је Ален Мушановић из ЈП "Путеви Ужице".
"Саобраћај за теретна моторна возила је обустављен преко Борове Главе на Златибору и Кадињаче, али се интензивно ради на оспособљавању ових деоница", додао је он.

У нововарошком крају снег пада већ 30 сати

У Новој Вароши снег пада преко 30 сати, на већ постојећи формиран је и нови снежни покривач.
Снег праћен ветром у планинским подручјима достигао је висину од скоро пола метра.
"Снег непрекидно пада дуже од 30 сати, на терену је механизација нашег јавног комуналног предузећа. У чишћење локалних путева укључили су се мештани са својим тракторима. Снег за сада није изазвао веће проблеме, очекујемо да у току дана буду проходни сви путни правци, а оно што је најважније јесте да нема проблема у снабдевању електричном енергијом", изјавио је за агенцију РИНА Радосав Васиљевић председник општине Нова Варош.

У Косјерићу сви путеви проходни

Током ноћи на подручју општине Косјерић пало је око 30 центиметара новог снега, али нове падавине нису изазвале веће проблеме у функционисању грађана.
"Добро смо прошли у овом снежном налету и за сада се сви путеви одржавају проходним и нема застоја, а све захваљујући путарским службама из Ваљева и Пожеге. Снабдевање струјом и водом је редовно, нису пријављени кварови. Надамо се да неће доћи до додатног интензивирања падавина", каже Жарко Ђокић председник општине Косјерић.

На Руднику и до 70 центиметара снега

Рудник је други дан под великим снежним падавинама, али су главни путни правци проходни и саобраћај се, мада нешто успореније и делимично отежано, уредно одвија.
Висина снежног покривача у вишим деловима планине је око 70 центиметара. Државни пут према Тополи се редовно одржава и машине су нон-стоп у функцији како би отклониле снежне наносе.
У Зимској служби "Путева Србије" истичу да је ситуација у потпуности под контролом.
"На превоју Рудник (на државним путевима ИБ-22 и ИИА-152) ангажована су сва расположива средства, односно укупно пет камиона", напоменули су за агенцију РИНА из "Путева Србије".
Из надлежног Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац поручују да је оно што је у њиховој ингеренцији - некатегорисани и локални путеви, првог, другог и трећег реда, апсолутно под контролом.
"Путеви су проходни, екипе се смењују већ 48 сати и заиста немамо већих проблема. Дајемо приоритет местима где су болесни и сахране... јутрос смо имали једну паљевину у Доњој Врбави. Што је најважније, имамо довољно материјала за посипање по путу, ризле, соли и течности", рекао је директор овог предузећа Божидар Вучетић, пренео је Б92.

Опрез, долазе ледени дани

„Путеви Србије“ апелују на возаче да буду опрезни за воланом, да поштују ограничења брзине и прилагоде је условима на путу, с обзиром да се у наредном периоду на подручју Србије очекују ледени дани.
Због влажних коловоза и ниских температура, очекивано је стварање поледице, те „Путеви Србије“ апелују на возаче да без зимске опреме и ланаца не крећу на пут. Наводе да је сва расположива механизација на терену 24 часа а екипе путара спремне да реагују по потреби.
У саопштењу се наводи и да се детаљне информације о стању, евентуалним забранама, одронима, магли, леду и превојима на критичним деоницама на државним путевима Србије у реалном времену свакодневно у 6.00 и 18.00 часова, а у случају ванредних околности и чешће, могу наћи на интернет презентацији „Путева Србије“.
Временска прогноза - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
ДРУШТВО
Време данас: Хладно, али углавном без снега
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала