- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Русија спремна за даљи рад са Америком о безбедносним питањима

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Русија је на преговорима са САД о безбедносним гаранцијама показала да је спремна да и даље ради на њима и води конструктиван дијалог, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у емисији „Соловјов лајв“.

„Полазимо од тога, и по мом мишљењу, то је очигледно, да су комплексна питања о безбедносним гаранцијама веома тешка питања, која изазивају несугласице. Ипак, она имају шансу и морају имати шансу да се о њима говори у професионалном, конструктивном и пословном разговору. Сматрам да смо демонстрирали и показали такав дух. Спремни смо за даљу сарадњу“, рекла је Захарова коментаришући закључке руско-америчких преговора у Женеви о безбедносним гаранцијама.

Према речима портпаролке Министарства спољних послова Русије, у овом правцу сарадње „нема драме“. Русија је учествовала на преговорима у Женеви ослањајући се на позиције које је раније објавила. Она је навела да сада следе преговори о безбедносним гаранцијама на састанку Савета Русија-НАТО у Бриселу и на Сталном савету ОЕБС у Бечу.
„Анализа ће бити направљена на основу свих преговора и закључака који ће се формирати током разговора“, резимирала је она.
Захарова је навела да изјаве портпаролке Беле куће Џен Псаки, да ће Русија ширити дезинформације о преговорима у Женеви, изазивају велико жаљење.

„То о чему говорите више нас не изненађује, већ изазива велико жаљење. Ипак сте ви велики народ, велика земља. Када се препушта власт људима који баш не владају материјом и не осећају одговорност за своје изјаве, онда то изазива велико жаљење“, навела је Захарова.

Подсетимо, 10. јануар у Женеви су одржани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
РУСИЈА
Захарова уочи преговора Русија-САД: Где вам је нестао оптимизам, пробајте да се орасположите
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала