- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

А Србија? НАТО тврди да њихову верзију распада Југославије деле Хрватска, Словенија и Црна Гора

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
НАТО је одбрамбени савез и не прекраја границе у Европи, конкретно у Југославији, која се распала из унутрашњих разлога, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
„Неколико земаља које су биле део бивше Југославије јасно је рекло да се Југославија није распала због НАТО-а. Постојали су унутрашњи разлози. НАТО је тамо дошао много касније под мандатом УН да би зауставио насиље у Босни и Херцеговини“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу после састанка Савета Русија-НАТО.
Он је истакао да се сличног става држе и бивше републике Југославије – Црна Гора, Хрватска и Словенија.
„Изјаве да НАТО прекраја границе у Европи су погрешне“, наставио је он, поновивши да су „управо унутрашњи сукоби у Југославији довели до њеног распада“.
Алијанса је, према речима генералног секретара, тамо ушла да би заштитила људе. Истовремено, Столтенберг је подсетио на трагедију у босанској Сребреници.
Одговарајући на питање о интервенцији НАТО-а у Либији, он је рекао: „Ми смо деловали под јасним мандатом УН. Пре свега, то је била иницијатива Европске уније. И након неког времена, европски савезници су тражили помоћ НАТО-а. А онда је кренула операција Алијансе. Али под мандатом УН“.
У Бриселу је у среду завршена седница Савета Русија-НАТО. На челу руске делегације је заменик шефа дипломатије Русије Александар Грушко који је пет година био стални представник Русије при НАТО и заменик министра одбране Александар Фомин.
Са друге стране, Алијансу на преговорима представљају стални представници 30 држава-чланица НАТО-а, генерални секретар Јенс Столтенберг и заменица државног секретара САД Венди Шерман.
Састанак у Бриселу је наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Повод за разговоре био је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала