- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Недопустиво кажњавање српских кадрова у Оружаним снагама БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је апсолутно недопустиво кажњавање српских кадрова у Оружаним снагама БиХ због присуства централној церемонији обележавања Дана Републике Српске у Бањалуци.
Додик је рекао да такви поступци имају дневнополитички карактер, да они нису ништа криви ни одговорни и да је у питању само одржавање непотребних тензија.
"Неће се апсолутно ништа десити. Апсолутно је недозвољено да буду кажњени и било какве процедуре које спроводе у том погледу су безначајне и имају дневнополитички карактер, као што је било и протеклих година", рекао је он.
Додик је рекао да је он, као члан Председништва БиХ, позвао припаднике ОС БиХ на обележавање Дана Републике, те да на то има право.
"И који муслимански генерал се не би одазвао на, рецимо, позив Шефика Џаферовића", упитао је Додик.
Додик је подсетио да БиХ никада није било добро када су припадници једног народа покушавали да кажњавају припаднике другог, пренео је РТРС.

Додик: Република Српска ће наставити својим путем

Додик је рекао да ће Република Српска наставити својим путем поштујући Устав.
"Ниједан војник, ниједан подофицир, ниједан генерал, ни ја немамо у глави никакав план било шта што би могло да дестабилизује или учини да се употреби војска као оружана сила. Она мора остати у касарнама. Ово су политички процеси и само политички процеси могу решити овај проблем”, поручио је Додик.
Додик је поновио да ће 9. јануар остати Дан РС, шта год ко мислио.
“Девети јануар остаје Дан РС, шта год они мислили. Нема случаја да је било која институција забранила једном народу да обележава свој празник. Све је изван права и изван Устава БиХ. Десет и више година се обележава Дан Републике док Бакир Изетбеговић није затражио да се преиспита и сада ми треба да то прихватимо?", рекао је Додик и истакао:
"Наравно да нећемо прихватити, то је накарадно само по себи, чињеница да је то тражио Бакир Изетбеговић. Наравно да нећемо прихватити, никога живог не вређа. Ко је повређен? Онај ко је повређен нека не гледа телевизију тог дана. Кога смо повредили? Не може БиХ коју он хоће, БиХ само може да буде два ентитета и три конститутивна народа“.
Приметио је да када регуларне полицијске снаге Републике Српске излазе на улицу које су сваки дан на улици, а није, казао је, "наоружавање или ново формирање Зелених беретки или та манифестација у Бужиму".
"Ми имамо сигурно окружење у РС и заштитићемо сваког грађанина био Србин или Бошњак у РС. Одбацујем све оне догађаје који су се десили ових дана, полиција је предузела мере и они су предани у поступање законском процедуром. Да ли ће то у Бужиму радити, ја немам појма. Али ја имам својих закључака, а то је да наравно не постоји равноправност. Они желе од регуларних полицијских снага да направе чудо, а од ових паравојних то им је као пристојно“, казао је Додик, пренела је сарајевска Н1.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала