- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Криви торањ у Сан Франциску: Станови у њему продати за милионе, а сад не вреде ништа јер зграда тоне

CC0 / Pixabay/lyn0322 / Миленијумска кула у Сан Франциску (десно)
Миленијумска кула у Сан Франциску (десно) - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Чувена „Миленијумска кула“ у Сан Франциску, луксузна зграда у којој су станове вредне милионе долара куповали познати спортисти и бизнисмени, тоне и криви се за 7,5 центиметара годишње, због чега је називају и Криви торањ у Сан Франциску.
Уколико кривљење зграде буде настављено овим темпом, луксузни небодер од 58 спратова биће у ситуацији да у њему за пар година више не могу да раде лифтови и водовод, каже Рон Хамбургер, инжењер задужен да реши овај проблем.
„Миленијумска кула“ помпезно је отворена 2009. године, а 400 станова у њој продато је веома брзо за око 750 милиона долара. Међутим, до 2016. године, кула је потонула 40 центиметара у меко тло густо насељеног финансијског дистрикта Сан Франциска, преноси Гардијан.
Због континуираног кривљења зграде, упркос плану од 100 милиона долара за поправку, многи станари поднели су тужбе против инвеститора, што је довело до међусобних оптужби компаније која је изградила зграду и градских власти.
Станари наводе да њихови станови, од којих су неки коштали и по пет милиона долара, сада не вреде ништа због проблема које зграда има.
У 2020. креиран је фонд од 100 милиона долара како би се зграда обезбедила, а власници обештетили. Међутим, иако су радови започети, кривљење и потонуће зграде је настављено.
Учвршћивање темеља зграде прекинуто је у лето прошле године, када су стручњаци утврдили да је потонула 2,5 центиметра откако су радови почели. Тих 2,5 центиметра значе да се зграда на врху накривила за додатних 12 центиметра, што је укупно 66 центиметара од отварања зграде до данас. објавили су амерички медији.
Инжењер Рон Хамбургер, који је недавно сведочио пред Надзорним одбором Сан Франциска, рекао је да је зграда сигурна и да ће потонуће и кривљење бити заустављено постављањем челичних стубова у темељ.
„Зграда наставља да тоне брзином од 1,25 центиметара годишње и да се криви по стопи од 7,5 центиметара годишње. То се догађа без обзира да ли тренутно нешто радимо или не“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала