- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најава могућег заокрета у ЕУ: Ковид 19 треба третирати као грип

© AP Photo / Paul WhiteПедро Санчез
Педро Санчез - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Шпански премијер Педро Санчез позвао је европске колеге на расправу о томе треба ли ковид 19 да почне да се третира као ендемска болест, односно грип.
Разлог због чега Шпанци размишљају о промени приступа је драстичан пад стопе смртности након инфекције вирусом SARS-CoV-2. Предлог шпанског премијера је да се напусти систем детаљног праћења нових заражених и њихових контаката те да се примењује мониторинг као у случају грипа.
Али, како пише Јутарњи лист, питање је да ли се лежерније епидемиолошке мере могу имплементирати у групи епидемиолошки неуспешних чланица ЕУ, међу којима је у задњем таласу дефинитивно и Хрватска.
„Верујем да имамо услове за опрезно лагано отварање дебате на техничком нивоу и нивоу здравствених професионалаца и европском нивоу о процени еволуције болести кроз више параметара“, изјавио је Санчез за Кадена СЕР радио.
Шпански премијер је потврдио и да је њихов здравствени систем већ припремио предлог новог система мониторинга у којем више неће бити потребно да се бележи свака нова инфекција, као и да људи са симптомима неће нужно бити тестирани. Другим речима, Шпанци припремају прелаз с универзалног надзора епидемије, на ограничени надзор, као што се чини када је у питању ширење грипа.
Власт је већ смањила периоде нужне изолације, а одустали су и од карантина целих разреда у школама, пренео је Б92.
Ковид амбуланта - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
СРБИЈА
Ђерлек: Не треба паничити због судара грипа и короне
Ред испред ковид амбуланте - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
ДРУШТВО
Кон упозорава: Број заражених биће петоцифрен, ово је потпуно нова болест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала