- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољски војник: Више од 240 миграната је убијено на граници са Белорусијом

© Sputnik / Инна ГришукМигранти пролазе кроз отвор у бодљикавој жици на белоруско-пољској граници
Мигранти пролазе кроз отвор у бодљикавој жици на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Пољски војници су убили више од 240 миграната на граници са Белорусијом, изјавио је белоруском Истражном комитету одбегли пољски војник Емил Чечко који је затражио политички азил.

„Током истраге Емил Чечко је рекао да је он од 8. јуна 2021. године заједно са другим војницима учествовао у организацији убистава у пограничним деловима и близу града Семјанувка. Према његовим речима, убијено је више од 240 људи“, наводи се у саопштењу Истражног комитета.

Чечко је ухапшен 16. децембра у пограничном појасу. Тражио је политички азил од Минска „због неслагања са политиком Пољске у вези са мигрантском кризом и нехуманим односом према избеглицама“.
Он је оптужио Варшаву за системска убиства миграната и двојице волонтера. Признао је да је и он био принуђен да пуца на избеглице. Пољска га је оптужила за дезертерство и покренула за њим потрагу. Следује му до десет година затвора.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка прошле године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
У Белорусији су отворили транспортно-логистички центар за смештај миграната, који се налази недалеко од граничног прелаза. Неки од избеглица се враћају у домовину како организованим летовима, тако и индивидуално. Према званичним подацима, крајем прошле године у кампу се налазило око 600 избеглица.
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
СВЕТ
Варшава: Мигранти опет покушали силом да уђу у Пољску из Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала