- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Прва међу најбржима: Русија уводи дигиталну рубљу

© Fotolia / Alexey BelikovРуска рубља, кованица
Руска рубља, кованица - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
До краја јануара у Русији би требало да стартује пилот-пројекат увођења дигиталне рубље, који је сврстава међу прве земље света које су кренуле у увођење дигиталне националне валуте. Економиста Бранко Живановић сматра природним то што, како на геополитичком, Русија проактивно делује и на пољу економије и финансија.
Дигитализацијом ће рубљу учинити далеко доступнијом државама и појединцима који желе да је користе у међународном инвестирању и плаћањима, каже за Спутњик овај професор банкарства на Београдској банкарској академији.

Како ће функционисати дигитална рубља

Дигитална рубља ће, према објашњењима руских финансијских аналитичара, апсолутно бити једнака апоену папирне или онога што се налази на нечијој банковној картици. Она је, практично, још један облик новца кога такође издаје Централна банка, само што ће уместо штампаног дигитални новац имати виртуелни код.
Дигитална валута ће постојати у виду дигиталних записа који ће имати облик јединствених дигиталних кодова и тако ће да представљају електронска новчана средства, која ће се чувати у електронским новчаницима. Трансакције ће се спроводити на начин да ће се дигитални кодови преносити из једног електронског новчаника у други. Дигитални кодови би били емитовани од стране Централне банке Русије као и што је то случај са новчаницама рубље које имају серију и свој број. Такође, дигитална рубља би обједињавала елементе готовинске и "неготовинске" рубље у формату онлајн плаћања.

Предности дигиталне валуте

Дигитализација папирног новца је природан процес и нема логике да у дигиталном добу новац буде папирни, истиче Живановић који сматра да га у догледно време треба очекивати и код нас.
© ФотоДигитална валута ће постојати у виду дигиталних записа који ће имати облик јединствених дигиталних кодова која ће се чувати у електронским новчаницима
Онлајн плаћање - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Дигитална валута ће постојати у виду дигиталних записа који ће имати облик јединствених дигиталних кодова која ће се чувати у електронским новчаницима
„У односу на традиционални новац дигитална валута централних банака ће донети већи комфор и ефикасност приликом плаћања. Смањиће трошкове манипулације и чувања кеша. Значајно ће повећати степен централизације платног промета, а што је систем више централизован, ефикасније су процедуре, постоји инстант увид, нема приватности и појачана је контрола. Централизовани државни новац налазиће се у јединственој бази података“, објашњава наш саговорник.
Он посебно указује на то да никако не треба мешати дигиталну националну валуту са криптовалутом, иако на први поглед слично звуче. Између њих је, како објашњава, велика разлика јер су криптовалуте децентализоване, правно недоречене и хиперволатилне, однoсно њихова вредност је врло лако подложна великим променама.

Државни дигитални новац за разлику од криптовалута

„За разлику од њих дигитална валута централне банке ће бити, од самог старта, новац пар екселанс - законско средство плаћања у пуном капацитету, централизован државни дигитални новац, употребљив за било коју трансакцију, са предвидљивом и стабилном вредношћу“, подвлачи Живановић.
При том, указује да треба рачунати и на неке несавршености дигиталне националне валуте.
„Рецимо, можете бити инстант бановани, средства вам могу бити аутоматски одузета, све време сте праћени у трошењу новца, натерани да држите новац у банци по негативној каматној стопи јер више нема сламарице. Затим, централизовани државни новац у јединственој бази података подложнији је хаковању и може да буде охакован на исти начин као што су биле Мастер, ВИСА“, напомиље профеоср банкарства.
Уз то, Живановић истиче да ће дигитална валута имати и негативне последице по пословање комерцијалних банака, узимајући им део тржишта. У конзервативном формату, централне банке нису радиле директно са грађанима. Рецимо да су оне биле више као нека врста велепродаје, која је радила само са малопродајом - комерцијалним банкама, а комерцијалне банке са грађанима. Увођењем дигиталне валуте те ствари се мењају, централне банке почињу да раде директно са грађанима. Свакако да ће то коштати комерцијално-банкарску индустрију умањујући њен утицај као интермедијатора, каже Живановић приближавају нам начин функционисања дигиталне валуте.
CC0 / Pixabay / Дигитална валута коју ће такође издавати централне банке ће донети већи комфор и ефикасност приликом плаћања
Електронско плаћање - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Дигитална валута коју ће такође издавати централне банке ће донети већи комфор и ефикасност приликом плаћања

До краја деценије

Он сматра да је фазни приступ који ће примењивати Русија у пилот пројекту увођења дигиталне рубље одговоран и једини логичан приступ.
У оквиру прве фазе биће укључене кредитне организације и реализоване операције које се тичу потрошача. Другу фазу тестирања чиниће повезивање Федералног трезора и имплементацију функционалности „смарт“ уговора, као и трансакције потрошача са бизнисом, бизниса са бизнисом и бизниса са државом. Централна банка Русије у трећој фази намерава да укључи и финансијске посреднике, финансијску инфраструктуру - берзе, брокере, осигуравајуће компаније, као и да имплементира он-лајн режим и обезбеди размену дигиталне рубље за страну валуту.

„Природно је да, како на геополитичком, она проактивно делује на пољу економије и финансија и да дигитализацијом рубљу учини далеко доступнијом државама и појединцима који желе да је користе у међународном инвестирању и плаћањима. Реално је да Русија, укорак с Кином, САД, ЕУ, Шведском и Јапаном који ће вероватно први заокружити овај процес, фазу по фазу, у наредним годинама, до краја деценије поптуно заокружи овај процес и тиме буду постављени обриси новог монетарно-финансијског система“, закључио је Живановић.

Он је мишљења да ће руски регулатори опрезно спроводити пројекат током сваке фазе, јер поред жеље да нова рубља задовољи потребе корисника, истовремено она треба да унапреди спречавање илегалних активности попут прања новца и избегне негативан утјицај на финансијску стабилност и монетарну политику. Грађанима Русије дигитална рубља ће свакако донети већи комфор у плаћањима али и већу контролу, сматра наш саговорник.

Пилот пројекат

Пилот пројекат увођења дигиталне рубље је најавила Централна банка Русије, а како је прецизирала заменица гувернера те банке, Олга Скоробогатова, прва фаза ће обухватити 12 одабраних банака у којима ће експериментално бити пуштена у оптицај дигитална рубља. Крајем прошле године је направљена платформа која омогућава обављање транскација дигиталном валутом.
© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаДигитална рубља ће бити једнака апоену папирне или онога што се налази на нечијој банковној картици
Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Дигитална рубља ће бити једнака апоену папирне или онога што се налази на нечијој банковној картици
Оцена финансијских аналитичара је да је увођење дигиталне рубље неопходно ако Русија не жели да заостаје у економској трци. Кина је делимично увела дигитални јуан, Јужна Кореја је привела краjу свој пилот пројекат дигиталне националне валуте, поједине европске земље попут Шведске и Велике Британије, као и САД су, такође, на том путу. На развој дигиталних валута гледају као на начин модернизације сопствених финансијских система, које ће допринети убрзању домаћих и међународних трансакција.
Истраживање Банке за међународна поравнања показало је да ће централне банке земаља са петином светске популације највероватније издавати властите дигиталне валуте у наредне три године. Живановић каже да према тим истраживањима банке у Базелу 86 одсто централних банака тренутно испитује потенцијал дигиталне валуте, 60 одсто експериментише с технологијом за његову примену, а 14 одсто спроводи пилот-пројекте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала