- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија не преговара са САД са позиције силе

© POOL / Уђи у базу фотографијаСамит Русија-САД у Женеви
Самит Русија-САД у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Русија не води преговоре о безбедносним гаранцијама са Сједињеним Америчким Државама са позиције силе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Не преговарамо са позиције силе. Председник (Русије Владимир Путин) говорио је да овде нема и не може бити места за било какве ултиматуме. Једноставно, ситуација је дошла до толико критичне тачке у погледу европске безбедности и у погледу националних интереса наше земље који су саставни део Европе и архитектуре европске безбедности... Потребан је конкретан одговор на забринутости које смо изнели“, рекао је Песков.
Он је истакао да су последњих дана приметне агресивне изјаве из САД у светлу преговора о безбедносним гаранцијама, прецизирајући да Русија не жели да износи претње и ултиматуме.
„Хајде да сачекамо да се заврше ти преговори, следећа рунда ОЕБС-а. Не желимо да попут америчких званичника сада сипамо претње, ултиматуме, предвиђамо високу цену коју ће платити. Не бисмо желели да се изједначујемо са тим. Ми водимо преговоре културно, отворени смо за дијалог, наше дипломате су сачувале дипломатске традиције упркос тешкој ситуацији. Ипак, радије бисмо да прво преговарамо, а затим да оцењујемо и дајемо прогнозе“, прецизирао је портпарол Кремља.
Такође је нагласио да је НАТО инструмент конфронтације, стога Русију брине свако ширење Алијансе.
„Наравно, било какво ширење НАТО-а забрињава Русију. НАТО није развојна институција, него инструмент конфронтације“, оценио је портпарол.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и договора са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције против даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у Алијансу и отварање војних база у постсовјетским земљама.
Седиште НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
РУСИЈА
У Бриселу почели преговори Русије и НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала