- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Америка није спремна да ратује због ширења НАТО-а на исток

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаРуско-амерички састанак у Женеви.
Руско-амерички састанак у Женеви. - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе теже ширењу НАТО-а, али нису спремне да због тога ратују, изјавио је у интервјуу за „Парламентарни лист“ председник Савета Федерације Константин Косачов.
Према његовим речима, Вашингтон је посвећен стварању униполарног света и од те идеје неће одустати ни под каквим околностима.
„Међутим, Американци нису спремни да ратују због тога, али су спремни да због тога туђим рукама извлаче кестење из ватре“, појаснио је Косачов.
Сенатор је то назвао „црвеним линијама“ које САД не желе да пређу.
„Они неће ратовати због Украјине, као што својевремено нису ратовали због Грузије током конфликта са Абхазијом и Јужном Осетијом 2008. године“, сматра руски сенатор.
Косчов је подвукао да Русија сигурно не жели рат.
Подсетимо, 10. јануара у Женеви су одржани руско-америчке консултације о безбедносним гаранцијама које су трајале скоро осам сати.
Повод за разговоре био је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање од даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и смањење броја војних вежби.
САД су пре преговора саопштиле да неки предлози нису прихватљиви. Москва је подвлачила да пројекат није ултимативне природе, али Русија неће пристати на једностране уступке под притиском. Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков није искључио могућност да ће се преговор са САД ограничити на само један и да неће имати никаквог смисла да се он настави, али и да ће то бити могућност за нови круг конфронтација.
Заставе Русије и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Подкаст
Ближи се тренутак истине – да ли је НАТО спреман на компромис с Русијом | Свет са Спутњиком
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
РУСИЈА
Вашингтон: Америка неће преговарати са Русијом о ширењу на исток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала