- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„САД дубоко забринуте“: Америка тражи истрагу БиХ о церемонији у РС

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICСвечани дефиле поводом Дана Републике Српске у Бањалуци
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су позвале власти Босне и Херцеговине да истраже извештаје у којима се наводи да су у свечаностима које су протеклог викенда одржане у Републици Српској величани ратни злочинци и да су на удару били повратници у градовима из којих је током рата протерано несрпско становништво, преноси агенција Ројтерс.
„Позивамо надлежне власти да без одлагања истраже ове инциденте и да позову одговорне особе на одговорност“, навео је портпарол Стејт департмента у саопштењу.
Портпарол каже и да су САД дубоко забринуте због „извештаја о говору мржње, величању ратних злочинаца и провокативним инцидентима који су током викенда били усмерени на повратнике у ентитету Република Српска".
Република Српска је 9. јануара обележила Дан Републике и 30 година од постојања РС.

Поступак у ОС БиХ због присуства Дану Републике Српске

Министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић наложио је покретање поступка против свог заменика Мирка Околића и још пет припадника Оружаних снага (ОС) БиХ, који су присуствовали прослави "неуставног" дана Републике Српске.
Поџић је казао да је поступке покренуо на основу пријава Етичке линије тог министарства и на основу снимака са обележавања.
„Наредио сам покретање поступка против генерала мајора Гојка Кнежевића, заменика начелника Заједничког штаба ОСБиХ за ресурсе, генерала мајора Радована Илића, комаданта Оперативне команде, бригадира Радована Јовића, 6. пешадијске бригаде, бригадира Милорада Крајшумовића, команданта Трећег пешадијског (РС) пука, као и бригадира Зорана Дујомвића, заменика команданта Команде за подршку ОСБиХ за операције“, рекао је министар, пренео је сарајевски портал Вијести.
Против Окулића је покренуо поступак, јер се, како тврди, противно члану Кривичног закона БиХ није придржавао извршавања обавеза Уставног суда БиХ.
Застава Европске уније у згради Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РЕГИОН
ЕУ коментарисала прославу у Српској и упозорила на могуће санкције
Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
РЕГИОН
Република Српска прославила 30. рођендан /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала