- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Скандал тресе америчке „Федералне резерве“: Други човек централне банке поднео оставку Бајдену

© Fotolia / zest_marinaилустрација
илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Док Хрватску тресе афера о злоупотреби повлашћених информација челника и запослених Хрватске народне банке (ХНБ), у САД челници централне банке дају отказе и пре коначних пресуда.
Ни у САД, као ни у Хрватској, запосленима и челницима централне банке није законом забрањено трговање вредносним папирима институција које надзиру, као што је забрањено у ЕУ, али се несумњиво ради о нарушавању тржишне равноправности и фер-плеја. Због сличних ствари, које према Индексовој истрази већ деценијама раде запослени ХНБ-а, у САД се спроводе истраге и падају оставке, преноси Индекс.

Потпредседник ФЕД-а најавио оставку три дана раније

Ричард Х. Кларида, потпредседник америчких "Федералних резерви" (ФЕД), најавио је у понедељак да ће поднети оставку две недеље раније него што је планирано. Иако није навео разлог, био је суочен с поновним надзором о трансакцијама које је извео 2020. године, док је америчка централна банка спасавала финансијска тржишта.

„С обзиром на то да мој мандат гувернера истиче 31. јануара 2022, пишем Вам како бих вас обавестио да намеравам да дам оставку у одбору 14. јануара 2022.“, написао је Кларида у писму америчком председнику Џозефу Бајдену, објављеном у понедељак.

"Њујорк Тајмс" је известио прошле седмице да је Кларида крајем децембра исправио своје финансијске податке за 2020. годину. Стручњаци за етику рекли су да је једна од његових ажурираних трансакција изазвала питања - продао је уделе у фонду 24. фебруара, да би их поново купио 27. фебруара, дан пре него што је председник ФЕД-а објавио да је централна банка спремна да помогне тржиштима и економији.
Његови иницијални подаци бележе само куповину деоничког фонда, што је ФЕД у његово име описао као планирани ребаланс портфеља. Но, брза продаја, па онда опет куповина деоница довела је то објашњење у питање, рекли су неки стручњаци, а поновни откуп је могао ставити Клариду у позицију да има користи од ФЕД-ових акција.
Ни ФЕД ни Кларида нису дали ново објашњење за трговину деоницама, иако је канцеларија за етику ФЕД-а у ажурираној документацији навела како се чини да су и даље у складу с прописима о сукобу интереса. Ажурирани Кларидини подаци привукли су велику медијску пажњу, чланова Конгреса. Демократска сенаторка Елизабет Ворениз Масачусетса позвала је у понедељак ФЕД да објави више информација о трансакцијама својих највиших званичника на берзи.

Зашто су неки званичници ФЕД-а трговали

Ажурирани подаци дошли су у неприкладном тренутку за Џерома Х. Пауела, председника ФЕД-а, којег је председник Бајден поново номиновао за исту позицију. Он би требало да се појави на саслушању пред Банковним одбором Сената. Ворен седи у Банковном одбору, тако да ће се Пауел готово сигурно суочити са питањима зашто су неки званичници ФЕД-а трговали тако активно док су се тржишта колебала, а ФЕД организова овелико спасавање на почетку пандемије.

„Прича о ребалансу портфеља једноставно се урушава пред чињеницом да је прво продао, а затим купио. Председник Пауел сигурно не жели да се његово саслушање за поновно именовање претвори у ово, рекао је Симон Џонсон, економиста са „Масачусетс инститјут оф технолоџи“.

Пауел и његове колеге последњих месеци су преиначили етичке смернице централне банке - у октобру су објавили планове за њихову ревизију и спречавање многих врста финансијских активности, укључујући трговање у време превирања. Али, на то би Пауел могао да указује као на знак колико је ФЕД озбиљно схватио ово питање.

Велики трговински скандал ФЕД-а

Кларидина оставка последњи је догађај у вишемесечном трговинском скандалу који је обухватио највише званичнике ФЕД-а и подстакао одласке високих званичника у обично мирној америчкој централној банци. Објава финансијских података крајем 2021. показала је да је Роберт С. Каплан, бивши председник Система федералних резерви у Даласу, направио велике трансакције појединачних деоница, док је Ерик С. Росенгрен, председник бостонског ФЕД-а, трговао вредносним папирима и некретнинама. Ти потези су изазвали тренутну и интензивну реакцију конгресмена, стручњака за етику и бивших запослених ФЕД-а.
Званичници ФЕД-а активно су спасавали комплетно тржиште 2020. године. У марту и априлу снизили су каматне стопе на нулу, куповали хипотекарне и државне обвезнице у великим количинама и увели програме спасавања корпоративних дугова и дугова локалне самоуправе. Наставак трговања вредносним папирима за властите портфеље током целе године могао им је дати простор да профитирају од свог привилегованог сазнања.
Каплан је у септембар поднео оставку наводећи овај скандал као разлог, Росенгрен је истовремено поднео оставку наводећи здравствене проблеме. Кларидин мандат на месту гувернера требало је да се заврши крајем јануара. Блумберг њуз је у октобру први пут известио о његовој куповини деоница, што је било видљиво пре него што је исправио податке.
Иако се Кларида у свом писму оставке није осврнуо на ова питања, споменуо их је индиректно током говора крајем прошле године:
„Увек сам се часно и поштено носио са обвезама у јавној служби.“

Истрага трансакција званичника

Владино надзорно тело за ФЕД истражује трансакције званичника из 2020. године, а Елизабет Ворен је позвала и Комитет за вредносне папире и берзе (СЕЦ) да покрене истрагу. СЕЦ не коментарише да ли су такве истраге у току.
Кларида је потпредседник ФЕД-а од 2018., а за то време био је близак Паувелов сарадник и вредан заменик. Вол Стрит је помно пратио његове говоре због политичких сигнала које су често нудили, а хваљен је због својих вештина јасног и пажљивог комуницирања.
Такође је предводио преусмеравање политике ФЕД-а како би била више фокусирана на запошљавање и прилагођена изазовима модерног економског доба, што је једно од главних обележја првог мандата председника Пауела.
„Недостајаће ми његови мудри савети и кључни увиди“, рекао је Пауел у изјави којом се најављује ранији Кларидин одлазак, пренео је Блиц бизнис.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала