- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стејт департмент: Од једног човека зависи да ли ће оштре антируске санкције остати хипотеза

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
Пратите нас
Вашингтон се нада да ће Москва одабрати пут деескалације, дипломатије и дијалога са НАТО-ом, а да ће санкције остати на хипотетичком нивоу, изјавио је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс. Како каже, то зависи од једног човека.
„Увек смо јасно говорили да верујемо у то да су дијалог, дипломатија и сарадња важни и сматрамо да је то посебно важно у периодима високих тензија, а управо сада је тако“, рекао је Прајс на редовном брифингу.
Он је прокоментарисао саопштење да је група од 25 чланова америчког Сената из Демократске партије, на челу са председником Одбора за спољне послове Робертом Менендезом, представила предлог закона о новим санкцијама Русији и Владимиру Путину које би Вашингтон могао да уведе уколико ситуација у Украјини ескалира. По његовим речима, САД се надају да ће се Русија „одлучити на деескалацију“ и да ће на даље учествовати у дијалогу са Алијансом.
Америка у тренутној фази може само да изнесе своја очекивања у погледу понашања Москве, као и последице опција за деловање.

„Не можемо да наредимо Русији да изабере или не изабере ову или ону опцију. Али можемо да кажемо шта бисмо преферирали и шта смо спремни да урадимо. Спремни смо на дипломатију у будућности, а то је оно што бисмо највише волели будући да смо јасно рекли шта би била алтернатива“, истакао је он.

С тим у вези, Прајс је указао на то да је Вашингтон у више наврата упозоравао да је спреман да уведе оштре санкције које ће руској економији нанети штету уколико Москва „нападне Украјину“.
„Али се надамо да ће оне остати хипотетичке“, констатовао је портпарол Стејт департмента у разговору са новинарима.
Спремни смо да наставимо са „дипломатијом и дијалогом“ са Русијом ако се настави статус кво у погледу ситуације са Украјином, напоменуо је Прајс. С тим у вези, каже да деескалација не треба да се отеже „на недеље или дуже од тога“.
„Деескалација може да се деси чак и сутра, или у петак. То је оно што бисмо желели да видимо, иако се још увек не дешава“, навео је он, додајући да „постоје знаци кретања у супротном смеру“.

„Потребно је да један човек у руском систему изда наређење и да видимо тај напредак, да видимо да се то наређење преноси у деескалацију на терену“, нагласио је он.

Безбедносне гаранције и рад дипломатских мисија

Истовремено, портпарол Стејт департмента одбио је да саопшти да ли његова земља планира да Русији пружи писани одговор на предлоге о безбедносним гаранцијама које је тражила Москва, али је изразио наду у продуктивност предстојећих контаката међу странама.
Прајс је такође напоменуо да би америчке власти подржале обнову рада дипломатских представништава Русије и НАТО-а. То би, по мишљењу Вашингтона, допринело дијалогу.
„Подржавамо изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да су савезници Алијансе заинтересовани за разматрање могућности поновног рада представништава НАТО-а и Русије у Москви и Бриселу“, закључио је.
У Бриселу је око 14 часова завршена седница Савета Русија-НАТО. Тај састанак је наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Повод за разговоре био је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
РУСИЈА
Медији: Америка спрема нове санкције - овог пута директно против Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала