- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа против санкција „Северном току 2“, амерички Сенат одбацио предлог закона

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаКопнени део гасовода "Северни ток 2"
Копнени део гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Америчка администрација се противи нацрту закона о санкцијама против „Северног тока 2“ који је предложио републикански сенатор Тед Круз, саопштила је Бела кућа уочи гласања у Сенату.
„Администрација се снажно противи нацрту закона који обавезује на увођење санкција против оних који су одговорни за радове на 'Северном току 2'“, наводи се у саопштењу Беле куће.
С тим у вези, напомиње се да администрација не верује да ће нацрт закона помоћи Украјини, али да ће притом „поткопати јединство европских савезника“.

Амерички Сенат одбацио санкције против „Северног тока 2“

Истовремено, саопштено је да је амерички Сенат одбацио предлог закона о новим санкцијама против гасовода.
Иницијатива републиканског сенатора није добила потребних 60 гласова за усвајање.
Шеф Међународног комитета Сената САД Роберт Менендез позвао је колеге да гласају против закона о хитном пооштравању америчких санкција гасоводу „Северни ток 2“, тврдећи да би такав потез ослабио јединство западних савезника и лишио их важне полуге утицаја на руску политику.
„Увођење санкција против тог гасовода би сада, у овом критичком тренутку, имало супротан ефекат обуздавању руског председника Владимира Путина. То може чак и да постане изговор који Путин тражи. Сада знамо да Путин жели да 'Северни ток 2' буде пуштен у рад“, рекао је Менендес уочи гласања.
Он је додао да је нова немачка влада паузирала сертификацију пројекта и да га месеци деле од пуштања у рад.
„Није тренутак да се тако моћна полуга утицаја склони са стола“, оценио је.
Такође је упозорио да би се санкције које је тражио Круз одразиле на немачке компаније и грађане, изазивајући тензије међу трансатлантским савезницима. Сам Менендес је јуче представио нацрт санкција без преседана против кључних сектора руске привреде, највиших званичника државе, као и „Северног тока 2“ у случају руске агресије на Украјину.

Аутор нацрта: Украјини нема спаса без америчких санкција гасоводу

Истовремено, аутор нацрта закона Тед Круз оценио је да је Украјину могуће спасити само увођењем америчких санкција против „Северног тока 2“.
„За неколико дана, недеља, у наредним месецима ћемо можда видети руске тенкове на улицама Кијева“, истакао је Круз у обраћању пред Сенатом, додајући да ће то бити последице одбацивања овог нацрта закона.
По његовим речима, Путин „жели да обнови СССР“, а истовремено руско руководство жели да Украјину „збрише са лица земље“.
Од нацрта закона „зависи постојање Украјине“, сматра сенатор.
Он је нагласио да ће пасивност Бајденове администрације обезбедити пуштање гасовода у рад.
„Да је републиканац председник, све демократе би подржале пројекат“, истакао је Круз, оптужујући противнике да приврженост странци стављају испред националних интереса.
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
РУСИЈА
Амерички сенатор: Санкције против „Северног тока 2“ - ударац у стомак кључном савезнику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала