- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин згазио слободну реч: Мета је Русија, а жртва – Немци

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаТелеграм
Телеграм - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Предложена забрана месинџер сервиса Телеграм вид је репресије над опозицијом у Немачкој. Током немира у Белорусији, немачки владини лидери су Телеграм поздравили као медиј тамошње опозиције. Истим тим политичарима, Телеграм је одједном постала ђавоља ствар коју желе да забране.
To каже за Спутњик Петр Бистрон, шеф спољнополитичког одбора AfD у немачком Бундестагу
Телеграм је постао тема број један у немачком јавном простору, а о овој платформи, као „ прогандном апарату Кремља“, изјаснили су се и тамошњи министар правде Марко Бушан и министарка унутрашњих послова Ненси Фезер. Као крајња мера против „руског тајног оружја“, помиње се његово блокирање, уз низ образложења, од неуверљивог да се његовом употребом крше немачки закони, до оног вероватнијег- да немачке власти немају приступ садржајима.

Рат против опозиције и слободе медија

Званична објава рата месинџеру Телеграм, кратко је прокоментарисла Марија Захарова, а у разговору за Спутњик Петр Бистрон, шеф спољнополитичког одбора Алтернативе за Немачку, понудио је додатно објашњење: „У властитој земљи, немачка влада не држи много до слободе изражавања нити до опозиције, а показатељ је управо однос према Телеграму и руској телевизији на немачком РТ.
© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаТелевизија РТ ДЕ на немачком креће са емитовањем
Телевизија РТ ДЕ на немачком креће са емитовањем - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Телевизија РТ ДЕ на немачком креће са емитовањем
Подсетимо да је раније немачки регулатор за медије МАББ приморао европског сателитског оператера "Еутелсат 9Б" да уклони са своје платформе телевзијски канал на немачком језику РТ ДЕ.

Пандорина кутија је отворена у САД

Новинар Бојан Билбија каже да се на Западу уопштено гледано погоршава ситуација са медијским слободама, праћена увођењем опште цензуре. Он подсећа да је и председнику Доналду Трампу било забрањено да се обраћа јавности у тренуцима када то моћним круговима није одговарало, а ово сада што гледамо, чини се, само је наставак- јер ако је тако нешто допустиво у Америци коју они називају колевком демократије зашто, каже, не би могло и широм ЕУ.

„Једном када се отвори Пандорина кутија тешко је ствари вратити на почетак. Када говоримо о Телеграму, морамо знати да је то немачки однос према медијима из Русије чији рад блокирају административним забранама. То је у супротности са оним што су они деценијама заговарали - да су медији слободни и да као производ демократске тековине морају уживати слободу. Та правила се сада крше“.

© AP Photo / J. David AkeТвитер профил председника Доналда Трампа
Твитер профил председника Доналда Трампа - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Твитер профил председника Доналда Трампа
Занимљиво да они који су некада имали монопол и на истину и на трговину, сада суочени са другим медијима и робама као што је гас покушавају административним мерама дa блокирају - и робу и проток информација. Европско законодавство се, сматра Билбија, сада штелује по њиховој мери.

За протесте и атентате окривили месинџер

Ненад Радичевић, дописник РТС из Немачке, мишљења је да је Телеграм доведен више у контекст унутарнемачких а мање односа са самом Русијом. У разговору за Спутњик он напомиње да су немачке власти покренуле истрагу због сумњи да крајње десничарске групе, активне у антивасерским протестима, користе Телеграм за планирање протеста, али и за, како тврде, организовање терористичких акција.
„Телеграм је средином децембра доведен у везу и са покушајем атентата на премијера немачке покрајине Саксонија где су протести против ковид мера били најгласнији и најмногољуднији. У јавност су тада изашле немачке обавештајне службе са тврдњом да се на Телеграму организују радикалне групе, терористичке акције и антиуставно деловање које може бити претња по безбедност Немачке или делова Немачке. Суштина је да Телеграм са своје стране штити приватност корисника тако да немачке власти не могу судским путем да траже и пронађу организаторе, и због тога је Телеграм на удару Немачке“

Штити приватност корисника-и у Русији и у Немачкој

Међутим право на приватност и заштиту података је политика куће Телеграма ма о којој земљи да је реч. Билбија подсећа да је пре неколико година руководство Телеграма ушло у оштар спор са руском владом јер није желело да одређене безбедносне кодове преда руској служби безбедности.

„Они нису одступили од свог принципа и руска служба и даље нема увид у садржаје преписки на Телеграму, за разлику од западних служби, посебно америчких, које поседују кодове свих западних друштвених мрежа и месинџер канала што им омогућава да прате садржај, иако они тврде да то не чине. У случају Телеграма то није могуће. Такође, Телеграм је за разлику од осталих платформи отворен за сва мишљења, и она против Русије и она против Запада, док вас за такве ставове на Твитеру одмах означавају као сарадника неке владе, и цензуришу садржај“.

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМесинџер Телеграм
Месинџер Телеграм - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Месинџер Телеграм
Забрана Телеграма, сматра, пак, Радичевић део је ширег пакета, и резултат затегнутих односа две земље чији је кулминативни тренутак било убиство Чечена са грузијским пасошем у центру Берлина.
„ За убиство је осуђен руски држављанин у Немачкој за кога се сумња да је члан Федералне службе безбедности. Када тврдите да је руска служба убила човека у центру Берлина онда односи две државе постају поремећени и тада се пренаглашава нешто што и није толико страшно. Тврдње везане за покушај атентата на санксонског премијера који је наводно организован преко Тeлеграма јесу тешке оптужбе али ту нико не оптужује Русију, већ сумња пада на немачке радикалне група које су за међусобну комуникацију користиле Телеграм како би били заштићени од праћења тајних служби“.

Као радио Луксембург у комунистичком блоку

Чињеница је да грађани све мање имају правих информација или информација из више извора. Они, тврди Билбија, не желе да се информишу из једног централизованог извора као некада у Источној Европи и земљама комунистичког блока, када су кришом слушали радио Луксембург како би дошли до алтернативног извора информација.
© REUTERS / Dado Ruvic/File PhotoТелеграм
Телеграм - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Телеграм
„Парадокс је већи што у Србији, Русији и другим земљама данас сви могу да прате све медије, и немачке и америчке, док они уводе ембарго на садржаје који им се не допадају, а који долазе пре свега из Русије. То је опасно, посебно у тренуцима оштре конфронтације између Русије и Запада када је јако важно да западно јавно мњење стекне увид у то шта се дешава и у Украјини и у целом свету. У овако важном тренутку европско јавно мњење је ускраћено за другу страну, што указује да неко намерно жели да заташка истину“.
Када је реч о притисцима на немачки РТ, Радичевић каже да се он везује за почетак пандемије када је ова телевизија била платформа за многе садржаје по питању короне, њеног порекла, утицаја и вакцина, који су оцењени као спорни.

Са дипломатије на терен медија

Поједини немачки медији су истицали те спорне тврдње,а садржаји су, каже, спорадично скидани са Јутјуба, иако су имали изузетну гледаност.
„РТ се у Немачкој перцепира као алат Кремља који поспешује бес незадовољних Немаца. Један од водећих новинара Билта покренуо је кампању оптужујући РТ за пропагандну делатност, истражујући порекло лиценце за рад ове медијске куће".
Односи су у овом тренутку, закључује Радичевић, више него затегнути, а низак интензитет хладног рата или дипломатских тензија пребачен је и на терен медија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала