- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Без адекватног одговора: Москва разочарана реакцијом Запада на безбедносне предлоге

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСпецијална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу
Специјална седница Сталног савета ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Москва је разочарана реакцијом Запада на њене предлоге у области безбедности, изјавио је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.
Он је на конференцији за новинаре након специјалне седнице Сталног савета ОЕБС-а, посвећене безбедносним питањима, прецизирао да је руска страна врло разочарана, јер је очекивала садржајније, свеобухватне разговоре.
„Желим одмах да кажем да нисмо чули од наших партнера адекватан одговор или неку реакцију на наше предлоге. Све се вртело око њихових забринутости, наводно агресивног понашања Русије посебно у контексту украјинских догађаја“, рекао је дипломата.
Према његовим речима, земље ОЕБ-а су се бавиле принципом недељивости безбедности који је унет у документа и на свој начин га интерпретирале, „сматрајући да нико не може да утиче на избор система безбедности неке државе“.
„На то је стављена тачка, иако документи садрже формулу која наставља дефиницију да се при избору начина за осигурање безбедности морају узети у обзир забринутости других држава“, додао је он.
С тим у вези, дипломата је истакао да је руска делегација успела да изнесе свој став о тим питањима.
„Посебан акценат је, наравно, стављен на понашање САД и НАТО-а, који настављају да војно развијају територије држава које су приступиле Алијанси и да тамо размештају системе ударног наоружања, што представља директну и непосредну претњу руским националним интересима“, објаснио је Лукашевич.
Међутим, Москва неће поставити ултиматум Западу, већ ће, како каже дипломата, предложити решавање насталих проблема и проналажење компромиса.
„Фундаменталне разлике које смо осетили у Женеви и посебно у оквиру дискусије Савета Русија-НАТО о томе како се тумачи принцип недељивости безбедности, наравно, изнова и изнова уверавају у исправност руских аргумената да тај принцип и гаранције реализације тог принципа морају да буду садржане у правно обавезујућем облику“, констатовао је он.
Он је нагласио да ширење присуства НАТО-а у Европи главни ударац на систем европске безбедности и да би требало поставити препреку томе.
„То је главни ударац на европски безбедносни систем, због чега би такво проширење требало да буде блокирано у правној форми“, закључио је Лукашевич.
Подсетимо, у Бечу су раније завршене консултације на платформи Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
У Бриселу је у среду одржана седница Савета Русија-НАТО који је био наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.
Повод за разговоре био је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.
Седница ОЕБС-а у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РУСИЈА
Русија у ОЕБС-у: Безбедносни предлози су позив на дискусију о питањима рата и мира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала