- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Безизлазан положај“: У Британији објашњавају како је Немачка постала зависна од Русије

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Русије и Немачке
Заставе Русије и Немачке - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Непромишљена политика руководства Немачке довела је земљу у безизлазан положај по питању решавања сукоба у Украјини и односа са Русијом, пише британски недељник „Спектејтор“.
Према речима историчарке Катје Хојер, иако Немачка декларативно подржава Кијев, Берлин је приморан да се консултује са Москвом о безбедносним питањима.

„У последње две деценије Немачка је дозволила себи да склизне у позицију из које не може да делује у Источној Европи, а да се прво не посаветује са Русијом“, сматра Хојерова.

Она је подсетила да је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел забранила да се Украјини испоручује оружје НАТО-а. Историчарка сумња да ће нова Влада Немачке на челу са социјалдемократом Олафом Шолцем ревидирати ту одлуку. Она подсећа да је последњи немачки канцелар из Социјалдемократске партије Немачке Герхард Шредер био упорни присталица сарадње Немачке и Русије, али тренутно се не зна да ли ће Шолц кренути стопама свог претходника.
Хојерова наводи да чак и странка „Зелени“ која улази у нову Владу и која је агресивно расположена према Русији неће моћи да промени ситуацију, јер им пацифистичке традиције политичког уједињења неће дозволити да одобре продају оружја Украјини. Поред тога, главни приоритет странке остаје заштита животне средине, а услед одустајања од нуклеарних електрана и угља Немачка ће још више зависити од испорука руског гаса.
„Енергетска политика Немачке одавно је довела земљу у зависност од Русије, а 'Зелени' немају ни намеру ни средства да је промене“, прецизира историчарка.
Такође подсећа да, према резултатима анкета, скоро две трећине становништва подржава зближавање Европске уније са Русијом.

„Због своје енергетске политике и опрезне дипломатске позиције Немачка је довела себе у безизлазан положај. Жели да буде снажан партнер Запада у сфери безбедности, док је истовремено упрла поглед у Исток у потрази могућности за трговином и профитом. Жели да буде ненуклеарна држава и да одустане од угља, али притом жели да сачува стабилно снабдевање енергијом без било каквих обавеза. Жели да заштити источне границе Европе, али не може то да учини без угрожавања сопствених интереса“, објашњава Хојерова.

Она закључује да ће Шолцу „требати много храбрости“ да се избори са последицама „грешака Меркелове“ и старим проблемима са којима се Немачка поново суочава.
Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
РУСИЈА
Немачка министарка: Не дозволити да Централна Азија постане зависна од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала