- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Изазов за европску безбедност не долази од НАТО-а, већ од Русије

© AP Photo / Andrew HarnikАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Речи руског руководства у супротности су са дејствима, сматра амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Блинкен је у интервјуу за „Ем-Ес-Ен-Би-Си“ рекао да оно што раде власти Русије наводно „иде у супротном смеру од онога где би Москва, како тврди, желела да иде“.

„Ако и постоји неки изазов за европску безбедност, он не долази од НАТО-а, већ од Русије. Постоје начини да се овај проблем реши: дипломатски, кроз дијалог... Видећемо да ли је Русија спремна да сарађује у том правцу. Ако је спремна, можемо то да решимо мирно, без сукоба. Очигледно, ово је пожељна опција за све“, нагласио је амерички политичар.

Он је поновио да НАТО неће одустати од политике отворених врата, а ако земље испуне услове за приступање организацији, а њене чланице подрже такву одлуку, онда ће Алијанса прихватити нове чланице.
„Врата НАТО-а су отворена, то је фундаментални принцип од којег Русија покушава да нас натера да одустанемо. Нећемо то учинити“, одговорио је он на питање како ће САД реаговати ако Финска затражи да се придружи Алијанси.
Затим је Блинкен упитан о ситуацији са уласком Украјине у НАТО.
„Нећемо пристати (да обећамо да Украјина неће бити примљена у Алијансу). Тачка! Врата НАТО-а су отворена, остаће отворена... То једноставно не лежи на преговарачком столу“, нагласио је амерички дипломата.
Блинкен је додао да америчка администрација очекује да ће Русија, у контексту ситуације око Украјине, „изабрати пут дијалога“, међутим Вашингтон је спреман на другачији развој догађаја.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе протекла два месеца покушавају да „удруже напоре земаља“ како би „јасно ставиле до знања да ће бити колосалних последица по Русију“ ако, како тврди, предузме агресивна дејства против Украјине.
„Веома се надам да ће Русија изабрати пут дипломатског дијалога. Спремни смо за то. Тежимо томе. Али спремни смо и на то да ће они одлучити другачије“, рекао је Блинкен.
Он је додао да се САД спремају да уведу санкције и повећају војну подршку Украјини у случају ескалације тензија.
„Земље Г7, водеће демократске економије света, најавиле су озбиљне последице, Европска унија и НАТО се држе истог става. Заједно ћемо увести веома значајне финансијске и економске санкције и предузети мере које раније нису предузете“, одговорио је Блинкен на питање које мере ће САД предузети против Русије у случају заоштравања ситуације око Украјине.
„Истовремено, очекујемо, ако буде потребно, даље јачање одбрамбених способности Украјине, као и НАТО-а“, закључио је амерички државни секретар.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне.
Истовремено, Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. Москва позива Алијансу да одустане од било какве војне активности ван својих граница – у Украјини и другим територијама Источне Европе, Закавказја и Средње Азије. Од Алијансе је затражено да не распоређује додатно наоружање и нове војне контингенте ван земаља у којима су били стационирани према стању од маја 1997. године (пре укључивања источноевропских земаља у НАТО). Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала