- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски Атлантски савет: Софија спава док Балтик тражи размештање додатних снага НАТО-а

CC0 / / Главни град Бугарске, Софија
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Бугарски Атлантски савет је узнемирен, јер, како тврди, „Софија спава“ док балтичке земље о повећању контингента НАТО-а.
„А Бугарска и даље спава?!“, реаговао је Атлантски савет на вест да би додатне снаге НАТО-а могле да буду размештене у балтичким земљама.
Организација наводи да би званична Софија могла да следи њихов пример.
Атлантски савез је почетком недеље изразио забринутост и због „неодлучности“ министра одбране Бугарске Стефана Јањева по питању Русије и Украјине. Како кажу, његово понашање указује на то да Москва покушава да направи од Софије „тројанског коња у НАТО-у“.
Министар је почетком децембра рекао да не види потребу за размештањем НАТО снага у Бугарској јер сматра да би то довело до ескалације тензије на Црном мору.
Раније је естонска премијерка Каја Калас изјавила да Естонија, Летонија и Литванија преговарају о размештању додатних снага Алијансе због „руске претње“.
Подсетимо, у последње време Запад оптужује Русију да припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.
Припадници НАТО снага у војној бази у Естонији - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
РУСИЈА
Естонија: Сада је најважније – обуздавање Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала