- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Хладан одговор 2022“: НАТО најавио највеће овогодишње вежбе у Норвешкој

© AP Photo / Mindaugas KulbisНАТО вежбе у Источној Европи
НАТО вежбе у Источној Европи - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Оперативна команда Оружаних снага Норвешке обавестила је команду Северне флоте Русије о појединостима великих мултинационалних војних вежби „Хладан одговор 2022“ (Cold Response–2022) које ће бити одржане у марту и априлу, саопштила је прес-служба Северне флоте. Ради се о највећим вежбама НАТО-а ове године.
Како је саопштила норвешка страна, вежбе ће се одржавати у неколико фаза од којих ће поједине бити изведене на Норвешком мору, као и на територији северног и централног дела Норвешке.
У маневрима ће учествовати делови националних Оружаних снага Норвешке, око 28 држава-чланица НАТО-а и земаља-партнера блока са укупним бројем од отприлике 40.000 људи.
Норвешко Министарство одбране истиче да је реч о највећим војним вежбама у новијој историји земље и највећим вежбама НАТО-а планираним за ову годину.
Војни ресор позива све чланове ОЕБС-а да „прате вежбе и поздравља учешће руских посматрача“.
У саопштењу Северне флоте се прецизира да је командант Оперативне команде норвешких Оружаних снага генерал-потпуковни Ингве Одло известио је команданта Северне флоте адмирала Александра Моисејева о прелиминарним плановима предстојећих вежби на којима ће, осим норвешке војске, учествовати и бројне друге земље-учеснице НАТО-а.
Одло је навео да се Оружане снаге Норвешке строго придржавају Бечког документа о мерама за јачање поверења и безбедности усвојеног на форуму ОЕБС-а 2011. године, као и да се залажу за транспарентност војних вежби. Моисејев је, са своје стране, захвалио на пруженим информацијама и пожелео колегама да безбедно одрже маневре.
Војне вежбе НАТО-а у Норвешкој - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РУСИЈА
Норвешка жели да се НАТО држи подаље од руских граница
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала