- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Неспособност да реши ситуацију око Косова показује немоћ Европске уније

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Неспособност Брисела да помогне у решавању ситуације на Косову показује немоћ Европске уније, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу на „Првом каналу“.
Шеф руске дипломатије скренуо је пажњу на споразум Београда и Приштине из 2013. године о стварању заједнице српских општина на Косову који је постигнут уз посредовање Европске уније.

„Европска унија је показала своју неспособност да помогне у постизању решења у веома тешкој ситуацији са Косовом, а приштинске власти су на Косову рекле да неће испунити (договор), иако је све потписано. Од тад се манифестује немоћ Европске уније“, констатовао је Лавров.

Заједница српских општина на Косову предвиђала је давање аутономних права Србима која у великој мери подсећају на оно што је обухваћено Минским споразумима за Донбас, самопроглашене Доњецку и Луганску Народну Републику, додао је руски министар.

„У оба случаја је Европска унија имала одлучујућу улогу. Оба ова споразума тичу се права Словена, православаца, и у оба случаја Европска унија неће ни прстом да мрдне да земља, која блокира те споразуме, испуни своје обавезе“, закључио је Лавров.

Албанка - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
СРБИЈА
Албанија у Њујорку немоћна: Сваки потез против Србије може да блокира Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала