- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милачић: Ако Бокан не буде процесуиран, сумња у селективност безбједоносног сектора и Тужилаштва

© Фото : Спутњику уступила Права Црна ГораМарко Милачић, председник Праве Црне Горе
Марко Милачић, председник Праве Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе изразио је забринутост да се увоз банана у Црној Гори системски злоупотребљава у пословима организованог криминала и увоза кокаина.
Према његовим ријечима, Права Црна Гора је посебно забринута због чињенице да последња запљена пронађена код „Волија“ од стране безбједносног сектора и тужилаштва није пропраћена на исти начин као запљена код фирме „Сан Франциско“, те да су у последњој запљени ризику били изложени и обични грађани, а нарочито због чињенице да након јучерашњих догађаја још увијек нико није ухапшен.
„Због свега тога стиче се утисак да се у борби за превласт на овом тржишту злоупотребљавају неке безбједоносне структуре Црне Горе“, наводи се у саопштењу.
Милачић је још једном позвао надлежне државне органе на најодлучнију и најхитнију акцију у смјеру процесуирања поводом јучерашње запљене, по идентичном моделу као и у случају компаније „Сан Франциско“ у власништву ухапшеног Будимира Крстовића.
„Уколико се ово најхитније не деси, тј. не процесуира власник компаније ‘Воли‘, господин Драган Бокан, као најодговорнији, као и сви одговорни из менаџмента ‘Волија‘, отвориће се озбиљне сумње да осим тужилаштва, дјелови безбједносног сектора селективно примјењују законе и правду, а у контексту кокаина ово има несагледиве и опасне последице по безбједност грађана, владавину права и међународни углед Црне Горе”, оцијенио је Милачић.
У саопштењу се наводи да, према званичним подацима црногорских институција о увозу банана, које посједује Права Црна Гора, компанија „Воли“ је у претходних пет година увећала увоз банана за 450 одсто.
Како наводе из те странке, компанија „Воли“, када је увоз банана у питању, очигледно не послује по тржишним принципима, већ постоје снажне индиције да је ријеч о неким сасвим другим сакривеним пословима.
„Када је Воли започео увоз 2017. године његово учешће у укупном увозу банана те године је било 11,6 одсто. Наредне, 2018. године, расте на 32,26%, затим 2019. године на 39,3 одсто, 2020. године на 51,4 одсто, да би 2021. године порасло на 69 одсто учешћа у укупном увозу”, додаје се у саопштењу.
Према статистичким подацима европски просјек потрошње банана износи 9 кг по глави становника годишње, а у Црној Гори око невјероватних 20 кг по глави становника.
„Важан је и податак да је до појаве ‘Волија‘ као главног увозника, примат у увозу банана држала фирма ‘Сан Франциско‘ код које је пронађено 1,4 тоне кокаина прошле године. Та фирма је прије уласка ‘Волија‘ у посао увоза банана, у 2015. и 2016. години држала 50% укупног увоза, затим уласком ‘Волија“ 2017. године пала на 39,5 одсто, да би наставила рапидно да пада све до 12,8% у 2021. години учешћа у цјелокупном црногорском увозу“, закључује се у саопштењу.
Банане - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РЕГИОН
Чији је кокаин пронађен у Логистичком центру компаније „Воли“
Полиција - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2022
РЕГИОН
Црна Гора: У магацину „Волија“ полиција пронашла око 400 килограма кокаина /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала