- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Народна ношња и слава, блиставо лице Србије за европску престоницу културе

© Фото : Павел СуровиТемпларка
Темпларка - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Прославе којима се обележава проглашење Новог Сада као овогодишње европске престонице културе а које почињу данас, настављају се и наредних дана програмом који се осврће на традиционалну српску славу, наше прво културно добро убројено у регистар нематеријалног културног наслеђа Унеска.
Централни догађај свечаног отварања Европске престонице културе заказан за 20 сати и 22 минута је прослава „Зенитеум :: 2022“ редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, која кроз уметност слави велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића.
Свечано отварање обележиће и велика изложба „Време и васељена” - прича о Милутину Миланковићу кроз призму уметности.

Марија Магдалена, Царица Милица, Христ у српској народној ношњи

Програмом „Слава“ свечаности европског Новог Сада настављају се 14. и 15. јануара, а с намером да се њиме обележи стара традиција на нов начин – уз песму хорова, музику тамбураша и истоимену изложбу фотографија традиционалних ношњи народа који живе у Војводини чији је аутор светски признати фотограф и графички дизајнер Павел Сурови.
© Фото : Павел СуровиКраљевски самурај (Призрен, Косово и Метохија, српска народна ношња)
Краљевски самурај (Призрен, Косово и Метохија, српска народна ношња) - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Краљевски самурај (Призрен, Косово и Метохија, српска народна ношња)
Ова изложба „Слава“ аутора Суровог који је награђен Првом наградом на међународном фестивалу Етномода у Санкт Петербургу - многобројним гостима из иностранства понудиће и једно по свему необично и уметнички уверљиво лице Србије.
„Свака ношња коју сам изабрао морала ме је асоцирати на неку историјску личност, занимање, лик из бајке. Другу инспирацију проналазио сам у старинским предметима као што су иконе, крст, жезло. Тако сам пронашао стару руску икону Архангела Михаила стару око 150 година која ме је инспирисала да направим војсковођу Архангела Михаила поред које ће свештеници држати славску службу“, каже за Спутњик Павел Сурови.
© Фото : Павел СуровиВојсковођа Архангел Михаил (Јањ, Република српска, српска народна ношња)
Војсковођа Архангел Михаил (Јањ, Република српска, српска народна ношња) - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Војсковођа Архангел Михаил (Јањ, Република српска, српска народна ношња)
Овај уметнички фотограф открива да се на његовим радовима, поред Архангела Михаила, налазе и Исус Христ, Марија Магдалена, Косовски самурај, српске темпларке, Грдана, Царица Милица и истиче да су они више од мултикултуралности и суживота народа на овим просторима због тога што скривају сублимиране поруке и причу у себи.
„Тако, на пример, Царица Милица носи архаичну и једину сачувану круну из Мркоњић града коју су носиле невесте пред удају. Она у руци држи икону руског Патријарха чиме се кроз лик Царице Милице наглашава духовност Срба и братског руског народа“, открива Сурови.
© Фото : Павел СуровиЦарица Милица (Мркоњић Град, Република Српска, српска народна ношња)
Царица Милица (Мркоњић Град, Република Српска, српска народна ношња) - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Царица Милица (Мркоњић Град, Република Српска, српска народна ношња)
Павелове фотографије приказују јединствен спој уметности и етнологије, традиције и модерног доба, као и историјско – национално обележје у домену модног дизајна. Отуда с разлогом представљају Европску престоницу културе у духовном, историјском, филозофском и хришћанском смислу.

Србија је земља ратника

„Србија је земља ратника и то је био мој мото, отуда сам српске жене желео да представим као ратнице. Током српске историје, многе жене морале су бити храбрије од мушкараца“, сматра овај фотограф.
На његовим радовима у првом плану су архетипови и разумевање женске снаге и лепоте од прапочетка, док је помало скривена али веома присутна и вера и окретање према Богу.
„Бог и Исус Христ свугде су присутни и артикулисани чак и кроз архаичну народну ношњу и ћилиме. Жене су носиле крстове у рукама, на грудима, извезене на оплећцима, па и дуване перле у облику крстова и цвећа. Стара архаична ношња је одавала и припадност држави и религији.“
Царица Катарина Велика - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Српски фотограф најбољи у Русији: Словенском ношњом испричао светске приче /фото/
Да се изложбом „Слава“ на јединствен начин богати понуда овогодишње европске престонице културе, сведоче изложени радови Павела Суровог који - својим порукама скривеним у словенским народним ношњама, иза стотина слојева откривају недодирљиву лепоту српског народа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала