- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова орбитална станица биће у служби одбране Русије

© Пресс-служба ГК "Роскосмос" / Уђи у базу фотографијаРуски модул "Наука" на Међународној свемирској станици
Руски модул Наука на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Нава руска орбитална станица ће имати велику улогу у националној одбрани и безбедности Русије, саопштио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Предности нове станице су модуларна архитектура која може да се трансформише, већи рок трајања, могућност реализације активности у циљу националне одбране и безбедности, користиће се за склапање међупланетарног експедицијског комплекса“, наводи Рогозин.

Космонаути ће током 2022. године на Међународној свемирској станици (МСС) вршити истраживања за производњу препарата против вируса. Рогозин је појаснио да је реч о препаратима против вируса корона.
На Међународној свемирској станици ће се помоћу 3Д штампача узгајати велики протеини вируса корона, међу којима и РБД-протеин, који је одговоран за везивање вируса корона (САРС-КоВ-2) за људске ћелије.
Рогозин је навео да Роскосмос и НАСА воде преговоре о експлоатацији МСС до 2030. године. Према његовим речима, постигнут је договор да Русија врши инжењерску подршку модула „Зарја“ до 2024. године.
У материјалу се наводи, да су Роскосмос и НАСА припремили споразум о унакрсним летовима. Амерички космонаути ће летети на руским летелицама „Сојуз“, а руски космонаути на америчким. Споразум је тренутно у фази усаглашавања у Министарству спољних послова Русије. Поред тога, током 2022. године ће бити одобрен програм „Сфера“ који је планиран за реализацију до 2030. године.
Раније је директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин саопштио да постоји план за коришћење оптичке опреме белоруске компаније „Пеленг“ за Руску орбиталну сервисну станицу.
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
Русија почела са радом на новој орбиталној станици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала